Pe facebook a apărut o noă formă de trolling. Persoane necunoscute creează profiluri false ale persoanelor publice și comentează în numele lor. Noua strategie a fost observată când a fost difuzată live emisiunea Politica Nataliei Morari.

În timpul live-ului au apărut mai multe „comentarii” de la persoane publice cum ar fi: Vitalie Călugăreanu, Victor Ciobanu, Maria Ciobanu, Chiril Lucinschi, Marina Tauber, Alexei Tulbure, Alexandr Slusari, Nicolae Josan, Alexandru Cozer, Cornelia Cozonac – toate scrise de pe profiluri noi create, care conțineau fotografia și informația furată de la persoanele în cauză.

De exemplu, jurnaliștii Vitalie Călugăreanu și Cornelia Cozonac au semnalat problema și au rugat prietenii să dea report la profilurile false create în numele lor.

Problema a fost semnalată și de jurnalista TV8 Natalia Morari care a îndemnat oamenii să raporteze profilurile false.

Precizăm că în argoul internetului, un troll este o persoană, de regulă voit anonimă, dar deseori ascunsă în spatele unor porecle (nick name), care îşi face un obicei pasional din a posta şi comenta în spaţiul virtual, activitate anume croită pentru a semăna discordie pe internet şi pentru a stârni certuri sau iritare. Trolul postează atacuri gratuite la persoană, comentarii maliţioase, inflamatoare, voit jignitoare, de regulă fără legătură cu subiectul, menite a distrage atenţia sau a provoca cititorii la răspunsuri emoţionale. Destul de mulţi troli sunt folosiţi profesional, contra unor sume de bani, pentru campanii negative de comunicare, pentru contracarea sau bagatelizarea unor opinii sau informaţii, pentru dezinformare ori pentru campaniile electorale negative, de tip destructiv.