Un jurnalist rus va reprezenta interesele Tiraspolului la Moscova. Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunea transnistreană confirmă controlul Rusiei în regiune. Între timp, alegătorii din regiunea transnistreană spun că soarta lor depinde de rezultatele acestor alegeri.

Potrivit presei locale din regiunea transnistreană, locuitorii din regiune au format cozi la urnele de vot.

Mă străduiesc să fiu la fel de activ cum sunt în micul meu stat transnistrean.
Sunt de dimineață aici. Sunt pentru Rusia, întotdeauna. Întotdeauna vin și votez.
Am venit să-mi îndeplinesc obligația de cetățean, să votez pentru candidata noastră, ca să avem un reprezentant în Duma rusă.
Suntem cetățeni ai Rusiei, cum să nu votăm? Ne interesează soarta lui, pentru că de ei depinde soarta noastră.

Anul acesta, scrie presa de la Tiraspol, autoritățile Federației Ruse au deschis trei secții de votare în regiunea transnistreană, în Dubăsari, Dnestrovsk și Tiraspol. Locuitorii cu cetățenie rusă au putut vota începând cu ora 8. Potrivit avocatului PROMO-LEX, Pavel Cazacu, deschiderea secțiilor de votare în localitățile din stânga Nistrului a fost posibilă ca urmare a deciziilor unilaterale ale autorităților Federației Ruse.

Aparent, nu există acordul autorităților constituționale ale Republicii Moldova în acest sens. De asemenea, aceste alegeri sunt organizate cu implicarea generoasă a structurilor neconstituționale din regiunea transnistreană care facilitează la maximum aceste proceduri. Aceste acțiuni periodice reprezintă o confirmare a existenței controlului politic permanent al Federației Ruse în regiunea transnistreană, a notat avocatul.

Presa de la Tiraspol scrie că jurnalistul rus, Evghenii Primakov, s-a ales cu cele mai multe voturi, 85 la sută, și va reprezenta interesele Tiraspolului, precum și a regiunii Saratov. Pe 9 septembrie, cetățenii ruși au ales guvernatori, deputați locali și reprezentanți în Duma de Stat. Listele electorale rusești au inclus 65 de milioane de persoane, iar 120 mii de observatori au activat la secțiile de votare.

Reporter: Ana Sârbu