Au înnebunit salcâmii, iar, de rând cu ei, și liliacul, castanii, cireșii și alți pomi fructiferi. Imagini ce amintesc de primăvară poți vedea cam peste tot în țara, spre bucuria trecătorilor. Oamenii spun că înflorirea copacilor este un semn că toamna va fi lungă. Experții, în schimb, avertizează că din cauza temperaturilor ridicate am putea avea mai puțină roadă în anul viitor.

Dacă tună, dacă salcâmul a doua oară înflorește îi toamna lungă, așa spun. MUSCA 0:47 – 0:56 Dacă nu e semn de la Dumnezeu… El ne previne despre ce-as avem înainte, dar noi nu prea tragem atenție.

Lasă să înflorească, cred că frumusețea nu este de prisos nimănui. Este ca ultima dragoste. Dacă înflorește, înseamnă că încă vrea să iubească.

S-a ridicat temperatura, cred că, și de atâta înflorește salcâmul, dar cam repede înflorește el. Dacă era rece, nu mai înflorea.

Pe de altă parte, biologii spun că pomii în floare, în plină toamnă, sunt o reacție a copacilor la temperaturile anormale pentru anotimpul de față.

Când deja se diminuează temperaturile în perioada nocturnă și apar primele picături de rouă în aer, plantele se trezesc parcă din nou la viață. De exemplu, cum este castanul. Acesta este un mecanism de adaptare al plantelor la stres”, Elisaveta Onica, doctor în biologie, grădina Botanica

Nu doar salcâmii și castanii au înflorit prin Chișinău, dar și pomii fructiferi. Mai multe fotografii cu cireși și vișin au post postate pe rețelele de socializare, un exemplu fiind satul Hâncești, raionul Fălești.

Totuși, experții ne atenționează că dezvoltarea prematură a mugurilor pun în pericol roada pomilor fructiferi odată cu venirea iernii.

Acești muguri florali, pe urmă vin condiții nefavorabile sau nespecifice pentru dezvoltarea lor de mai departe și ei pier. Roada pentru anul viitor o să fie mai mică”, Anastasia Ștefârță, cercetător științific

Temperaturile se vor menține calde și în zilele ce urmează, iar prognoza pentru întreaga lună depășește media normală pentru această perioadă.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Tudor Bigu