Parlamentarii și reprezentanții societății civile s-au întâlnit față-n față pentru a discuta despre modificarea Codului Electoral, în contextul invalidării alegerilor locale din municipiu. Deocamdată, cele două tabere doar discută și asta pentru că înainte de scrutinul parlamentar deputații nu mai pot vota legi. Unul dintre experți a propus că Ziua tăcerii să fie anulată, însă democrații și socialiștii s-au opus.

Reprezentantul de la „Promo-Lex” a venit cu propunerea ca agitatia electorala sa fie permisa in ziua alegerilor, insa doar in spatiile unde poate fi monitorizată.

Am venit cu o soluție tehnică de a permite agitația electorală în ziua alegerilor. Și agitația activă în stradă pentru că noi avem o prezență destul de mică la vot în ultimele scrutine. Este bine să fie păstrată această zi a tăcerii în acele spații care pot fi verificate: în perimetrul secțiilor de votare”, Pavel Posticaă, director de programe „Promo-Lex”

În același timp, directorul asociației ADEPT, Igor Boțan a menționat că în unele state Ziua tăcerii a fost scoasă în afara legii din cauza că încalcă dreptul la liberatea de exprimare.

Există state care prin hotărâri ale curții constituționale au declarat că ziua liniștii este neconstituțională”, Igor Boțan, director executiv „Adept”

Câțiva democrați și socialiști s-au opus.

Ziua tăcerii trebuie să fie menținută în Codul Electoral este o practică unanimă, o practică internațională în mai multe țări”, Vasile Bolea, Deputat PSRM

Deputatul Sergiu Sârbu s-a expus față de publicitatea de pe Facebook, dar a recunoscut că ideea lui nu are cum să devină, deocamdată, realitate.

Atunci când vorbim despre pagini publice, acolo când intervin sponsorizările, când intervin elemente de finanțare. Atunci astfel de norme ar trebui să fie reglementate. Nu sunt sigur că noi vom reuși să găsim acest mecanism până la alegerile Parlamentare. Asemenea expertize nu exista la nivel internațional”, Sergiu Sârbu, Deputat PDM

PLDM-iștii au boicotat ședința Comisiei Juridice, pe motiv că nu au vrut să facă jocul majorității parlamentare.

„Participând în acest grup de lucru, noi practic acceptăm că alegerile au fost nevalidate just”, Tudor Deliu, Deputat PLDM

Grupul de lucru pentru modificarea Codului Electoral a fost creat pentru a depista lacunele legislative care ar putea duce la noi cazuri de invalidarea alegerilor. Inițial, despre necesitatea unei asemenea cercetări a vorbit Vlad Plahotniuc, la puțin timp după ce instanțele de judecată au anulat alegerile locale, câștigate de Andrei Năstase. Unul dintre motivele invocate de judecătoarea Rodica Berdilo a fost că votanții ar fi fost influențați de liderul PPDA, după ce ar fi urmărit un live făcut de politician pe Facebook, și care a avut un impact de 250 de mii de vizualizări.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!