După ce mai multe site-uri afiliate democraților, au scris pe 7 septembrie că ambasada noastră în Germania și consulatul au fost evacuate din cauza că unii angajați ar fi fost amenințați cu moartea, în contextul unui protest organizat de cetățeni turci, Ambasada Germaniei în Moldova neagă acest fapt.

Într-un mesaj pe Facebook, instituția diplomatică scrie că: „Conform poliţiei şi autorităţilor germane de securitate acum o săptămână (pe data de 7.9.) în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin nu a avut loc niciun incident relevant legat de securitate. Reacţiile şi relatările contrare în presă sunt eronate. Declaraţiile false de acest gen periclitează încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în informaţii verificabile şi fondate pe dovezi. Acestea nu corespund standardelor europene şi scot în evidenţă importanţa profesionalismului şi independenţei mass-media.

Pe 7 septembrie, ambasadorul nostru la Berlin, Oleg Serebrian, declara pentru TV8 că nu știa despre existenta unor amenințări cu moartea, presupunând că poate cineva a scris pe o rețea de socializare. Diplomatul a mai comunicat că, la acea oră, cele două instituții activau în regim obișnuit. Totuși, la câteva ore, ministerul de Externe de la noi a anunțat că activitatea misiunilor au fost temporar sistate, ca urmare „a unor acțiuni anunțate de un grup de cetățeni turci, dar și a unor semnale de amenințare și posibile agresiuni în privința Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin și Consulatul General de la Frankfurt”.