GENDERDOC-M a venit cu o declarație prin care cere Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii și Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea discursului instigator la ură și discriminare, pronunțat de către Președintele statului și răspândit în mass-media.

Mai exact, ONG-ul se refere la declarația „Organizarea festivalurilor minorităților sexuale, și al altor manifestări care contribuie la răspândirea principiilor imorale trebuie condamnată cu fermitate, poate chiar scoasă în afara legii”, afirmată în cadrul discursului susținut de șeful statului în cadrul celui de-al XII-lea Congres Mondial al Familiilor.

Potrivit Genderdoc-M, prin această afirmație Președintele instigă la discriminarea unui grup social din Republica Moldova, „în acest caz comunitatea LGBT, care, conform Constituției și legislației în vigoare a Republicii Moldova, este egală în drepturi și libertăți, inclusiv dreptul la libertatea întrunirilor și libertatea exprimării. Or, interzicerea acestor drepturi de către Președinte, garant al Constituției, este o încălcare gravă a legii și un act sever de discriminare”.

Precizăm că la Chișinău în aceste zile se desfășoară la Congresul Mondial al Familiilor.