Ion Rusu, condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Caravita, a apărut ieri la o ședință de judecată. Avocata acestuia a solicitat ca termenul de detenție rămas, câteva luni, să fie transformat în amendă, ceea ce îi va permite mai repede să părăsească închisoarea nr. 16.

Despre aceasta scrie portalul anticoruptie.md, care a încercat să discute cu Rusu. Nașul fostului premier, Vlad Filat, este greu de recunoscut, fapt ce l-a determinat pe jurnalist să întrebe dacă, într-adevăr, el este. Bărbatul i-a răspuns că nu, însă mai apoi completul de judecată i-a pronunțat numele în timp ce citea decizia. Magistrații Curții de Apel au admis recursul înaintat de avocata lui Rusu care cere amendă pentru termenul de detenție rămas, iar acest aspect ar urma să fie rejudecat.

Ion Rusu a fost reținut pe 15 iulie, 2015, în dosarul Caravita, alături de fiul său. Ințial, el a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar ulterior termenul a fost redus la 3 ani și 4 luni. Acesta a fost recunoscut de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a adus prejudicii Băncii de Economii.

Potrivit Zdg, în timpul examinării dosarului, procurorii au anunțat că Ion Rusu și-ar fi recunoscut vina, precizând că, în intenţia de a camufla provenienţa a 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat o serie de tranzacţii fictive, cu firme din ţară, dar şi din zonele off-shore.