Partidul Democrat a anunțat că de acum încolo se poziționează ca un partid Pro Moldova. Despre aceasta s-a anunțat după ședința Consiliului Politic Național, care s-a întrunit de urgență. Această noutate a provocat multe discuții printre liderii politici și în societate, în general.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat pe o rețea de socializare că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a confirmat presupunerile lui că formațiunea nu va avea ca obiectiv integrarea europeană și va merge într-o coaliție cu PSRM, având orice denumire, numai nu PRO-UE. Politicianul numește noul concept al PDM – „Pro Moldova federativă”. „Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a confirmat spusele mele; înseamnă că alianța cu Dodon (PSRM) este asigurată. Și nu doar atât: construcția drumului spre federalizare va avea loc după alegeri, cu viteza Mercedes-ului lui Dodon, desigur cea de până la accident!”, a notat politicianul.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea spune că Parditul Democrat s-a împotmolit în tendința de a se depăși. „Pro Moldova și renunțarea la geopolitica unilaterală înseamnă introducerea în Constituție a vectorului de integrare europeană și deschiderea centrului NATO, promovarea mișcărilor și marșurilor unioniste, istoria românilor și refuzul istoriei Moldovei, permisiunea paradelor gay, introducerea cenzurei în mass-media și interzicerea posturilor rusești de televiziune, expulzarea diplomaților ruși și închiderea aeroportului, darea în concesiune unei companii americane a 40% din teritoriul Moldovei, distrugerea sistemică a producătorului moldovean și cedarea pieței interne importatorilor occidentali, vânzarea suveranității statului Fondului Monetar Internațional…”, a susține Vlad Batrâncea.

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, se întreabă cine l-a încurcat pe liderul PDM, care potrivit lui de 10 ani se află la guvernare, să fie în slujba acestei țări și a poporului. „Ți-ai amintit de Moldova și moldoveni în ajunul alegerilor, după ce mulți ani ți-ai bătut joc de toți cetățenii acestui stat, indiferent de etnia și orientarea geopolitică! Ai alungat peste un milion de oameni din țară. Oameni harnici, cu inițiativă și curaj, care s-au aranjat bine în alte țări, aduc profit statelor străine, dar în timpul liber tânjesc cu lacrimi pentru Patrie”, a menționat Alexandru Slusari.

Vicepreședinte PLDM, Ion Terguță, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că PDM nu mai are parteneri în Uniunea Europeană și acum nu face altceva decât să se închidă. „PDM a făcut un pas înapoi, s-a închis, s-a ermetizat și va încerca să lupte în interiorul Republicii Moldova. Este un risc enorm pentru țară pentru că Republica Moldova acum are nevoie stringentă de o soluție civilizațională care nu o poate oferi altcineva decât UE”, afirmă Ion Terguță.

Vicepreședintele PAS, Mihai Popușoi, a specificat că PDM, văzând faptul că UE i-a întors spatele ca urmare a acțiunilor întreprinse în ultima perioadă, nu mai putea pretinde că este pro-european și nu mai putea crea această imagine că poate duce Republica Moldova spre Uniunea Europeană, a ajuns la concluzia că trebuie să vină cu această schimbare a vectorului. „PDM efectiv a întors spatele integrării europene”, a declarat Mihai Popșoi.

Reamintim că după ședința de ieri a Consiliului Politic Național, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că PDM se declară un partid Pentru Moldova, un partid care va pune accent pe problemele oamenilor.