„Am înțeles mesajul partenerilor germani și îl tratăm cu toată seriozitatea. În același timp, am explicat faptul că Moldova este decisă să facă tot ceea ce trebuie, inclusiv chestiuni care țin de îmbunătățirea legislației și de continuarea reformelor în justiție, în așa fel încât să ne apropiem cât mai mult de standardele și practicile europene”, a declarat ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, ca răspuns la mesajul că Germania și Uniuna Europeană au nevoie de garanții că Republica Moldova respectă voința alegătorilor și supremația legii pentru a putea continua sprijinul pentru reformele moldoveneşti.

Într-un interviu acordat pentru Deutsche Welle, ministrul a declarat că în cadrul vizitei sale la Berlin că au fost comunicate unele îngrijorări în privința situației din Republica Moldova. „Nu doar la Berlin, dar și în alte capitale europene am accentuat și vom accentua în continuare insistența și fermitatea Guvernului Republicii Moldova de a continua procesul de implementare a reformelor, chiar dacă unele dintre ele nu sunt populare, fiind criticate de oponenții noștri și de o parte din populație”, a notat Tudor Ulianovschi.

Referindu-se la faptul că România va deține președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului viitor, ministrul și-a exprimat speranța Republica Moldova va beneficia și mai mult de susținerea Bucureștiului atât în plan bilateral, cât și comunitar. „Mai mult, în opinia mea, președinția României la Consiliul Uniunii Europene oferă Republicii Moldova posibilitatea să fie mai vizibilă pe agenda UE, lucru foarte important pentru noi când suntem într-un amplu proces de implementare a unor obiective majore asumate în raport cu partenerii de dezvoltare”, a declarat oficialul.

În ceea ce privește Parteneriatul Estic, ministrul a spus că acesta rămâne a fi un instrument atractiv și necesar statelor membre și trebuie continuat, doar poate cu unele adaptări şi concretizări, ţinând cont de evoluțiile geopolitice recente din regiune și din Europa per ansamblu. „Sunt ferm convins că Parteneriatul Estic are un vast potenţial încă nevalorificat, că acesta poate contribui efectiv la apropierea noastră de anticamera UE”, a afirmat Tudor Ulianovschi.