Cultura și obiceiurile populare românești sunt expuse și promovate în cadrul festivalului Centenar Fest, care are loc zilele acestea la Complexul cultural Vatra. Artiști, dansatori, meșteri populari și bucătari de pe ambele maluri ale Prutului arată diversitatea și unicitatea obiceiurilor neamului românesc.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a numit prima zi a festivalului „o reușită, cu dans, voie bună, muzică și bogăție culturală autentică”. Diplomatul a menționat că la festival sunt reprezentate peste 20 de Consilii Județene din România, care au venit în Moldova „cu tot ce are mai bun țara noastră: tradiții, folclor, port popular și – cel mai important – bucuria de a trăi și simți românește!”.

În prima zi a festivalului pe scena Centenar Fest au urcat ansambluri folclorice și de dansuri de pe ambele maluri ale Prutului, Eugen Doga și Moldovan National Youth Orchestra, precum și Cristi Aldea Teodorovici Band, Alex Calancea Band, Lupii, Guz, Gândul Mâței. De asemenea, a avut loc o prezentare de modă și un recital de poezie.

În a doua zi de festival pe scenă urcă formații folclorice din raionul Strășeni, Orchestra simfonică Muntenia, Orchestra „Rapsozii Botoșanilor”, ansambluri de dansuri, dar și interpreți cunoscuți de pe cele două maluri ale Prutului cum ar fi Irina Loghin, Fuego, Ionuț Dolănescu, Zinaida Julea, Adriana Ochișanu, surorile Osoianu. De asemenea, va avea loc o paradă a portului popular.

Organizatorii evenimentului au pregătit și o expoziție-târg cu lucrări ale meşterilor populari autentici, cu obiecte de artizanat/meşteşugărit, precum și un muzeu al satului românesc, care va scoate în evidență specificul tuturor regiunilor românești.