/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/DOC/ Moldova este o țară „parțial liberă”. La ce capitole stagnăm potrivit Freedom House

missing
17 septembrie 2018, ora 10:33

„Moldova are un mediu electoral competitiv. Drepturile de întrunire, vorbire și religie sunt în mare măsură protejate. Cu toate acestea, corupția perpetuă în sectorul guvernamental, legăturile dintre partidele politice majore și interesele economice dobândite, precum și deficiențele în statul de drept continuă să împiedice guvernarea democratică”, se spune în raportul de țară al Freedom House.

Printre evenimentele importante din 2017, autorii raportului au menționat:

– Parlamentul a adoptat în iulie o lege electorală controversată, prin care partidele de opoziție susțin că oligarhul Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat intenționează să se mențină la putere.

– În iunie, politicianul în opoziție, Grigore Petrenco, a primit o sentință cu suspendare de patru ani și jumătate pentru “organizarea tulburărilor de masă” în 2015, o acuzație pe care opoziția a spus că este motivată politic.

– În 2017, marșul LGBT a fost oprit de polițiștii preocupați de potențialele ciocniri violente cu contraprotestatarii. Președintele Igor Dodon, care a participat la contraprotest, a fost criticat pentru remarcile insitgatorii despre comunitatea LGBT.

Potrivit aceluiași raport, Moldova a coborât o poziție la categoriile drepturile politice și pluralism politic și participarea. Autorii notează că, la pluralism politic scorul a scăzut deoarece dominanța partidelor puternice este susținută de elitele de afaceri și împiedică competitivitatea partidelor noi și mai mici.

Raportul integral poate fi citit mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram