Republica Moldova este o țară „parțial liberă”, potrivit raportului de țară al Freedom House pentru acest an. Studiul arată că țara noastră a acumulat 61 de puncte din 100 și s-a clasat pe locul 108 din cele 194 de țări analizate. Autorii raportului notează că corupția din sectorul guvernamental continuă să împiedice guvernarea democratică

„Moldova are un mediu electoral competitiv. Drepturile de întrunire, vorbire și religie sunt în mare măsură protejate. Cu toate acestea, corupția perpetuă în sectorul guvernamental, legăturile dintre partidele politice majore și interesele economice dobândite, precum și deficiențele în statul de drept continuă să împiedice guvernarea democratică”, se spune în raportul de țară al Freedom House.

Printre evenimentele importante din 2017, autorii raportului au menționat:

– Parlamentul a adoptat în iulie o lege electorală controversată, prin care partidele de opoziție susțin că oligarhul Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat intenționează să se mențină la putere.

– În iunie, politicianul în opoziție, Grigore Petrenco, a primit o sentință cu suspendare de patru ani și jumătate pentru „organizarea tulburărilor de masă” în 2015, o acuzație pe care opoziția a spus că este motivată politic.

– În 2017, marșul LGBT a fost oprit de polițiștii preocupați de potențialele ciocniri violente cu contraprotestatarii. Președintele Igor Dodon, care a participat la contraprotest, a fost criticat pentru remarcile insitgatorii despre comunitatea LGBT.

Potrivit aceluiași raport, Moldova a coborât o poziție la categoriile drepturile politice și pluralism politic și participarea. Autorii notează că, la pluralism politic scorul a scăzut deoarece dominanța partidelor puternice este susținută de elitele de afaceri și împiedică competitivitatea partidelor noi și mai mici.

Raportul integral poate fi citit mai jos: