Un milion de lei pentru sterilizarea și eutanasierea maidanezilor. Consiliul Municipal a alocat această sumă pentru construcția, la Chișinău, a unui centru medical pentru câinii fără stăpân. Sterilizarea și eutanasierea maidanezilor. Despre aceasta a anunțat primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinei de astăzi a serviciilor Primăriei. Codreanu vrea ca maidanezii să fie sterilizați, iar apoi eliberați. Patrupezii care suferă de rabie urmează să fie eutanasiați.

Centrul ar putea fi deschis,până la finele anului 2018, pe teritoriul necropolei de pe strada Uzinelor. În prezent, acolo au început lucrările de amenajare a noilor voliere. La poartă l-am întâlnit pe domnul Teofan, care are grijă de acest teritoriu de peste 20 de ani. Bărbatul ne-a spus că cele câteva zeci de animale de pe teritoriul necropolei sunt îngrijite de Valentina Dudnic.

Vrem întrebarea aceasta să fie hotărâtă într-un sfârșit, în mod normal. Să nu sufere nici câinii, nici oamenii. Au venit niște voluntari acum din Franța au venit să ne ajute să îngrijim de aceste animale”, Valentina Dudnic, Președintele Asociației pentru Protecția animalelor.

Despre noul centru destinat câinilor fără adăpost a anunțat Ruslan Codreanu, la ședința primăriei.

Noi vrem să-l transformăm, să nu fie necropolă, ci un Centru de îngrijire a maidanezilor și a animalelor fără adăpost. Centrul pe care îl creăm va avea și condiții post-operator, ca să fie întreținute în condiții umane. De aia vom construi voliere noi, pentru că acolo sunt dar ele arată groaznic”, Ruslan Codreanu, primar interimar Primăria Chișinău.

Pe lângă sterilizare, autoritățile vor recurge, în unele cazuri, și la eutanasiere.

Sunt anumite categorii de câini, cei agresivi sau care suferă de rabie, să fie eutanasiați. Prin metode umane, nu cu bâtele cum se făcea anterior, dar prin adormire”, Ruslan Codreanu, primar interimar Primăria Chișinău.

Codreanu a spus că, deocamdată, au angajat un medic veterinar, dar urmează să mai ia oameni la muncă.

Sunt angajați cei care prind câinii și îi duc încolo. Avem și ajutorul voluntarilor, care hrănesc animalele. Fără ajutorul voluntarilor nu ne vom descurca, cel puțin, la prima etapă”, Ruslan Codreanu, primar interimar Primăria Chișinău

La Chișinău, până în luna noiembrie, vor veni specialiști străini care vor ajuta serviciile municipale să prindă maidanezii și să-i sterilizeze. Și locuitorii capitalei sunt îngrijorați de soarta maidanezilor. Unii dintre ei spun că animalele fără adăpost pot reprezenta un pericol pentru sănătatea și viața oamenilor.

-Există situații când sunt atacat, dar nu mai mult de atât. Iubesc animalele. Din acest motiv, sunt pentru sterilizare, numai nu de omorât.
Nu am fost niciodată atacat, din fericire. Dar sunt pentru ca maidanezii și animalele din stradă să fie sterilizate.
Sterilizați, mai degrabă.
-Este nevoie de un centru special?
-Cred că da, pentru că ei sunt periculoși maidanezii.

Centrul de sterilizare și eutanasiere pentru maidanezi va avea o capacitate mică, precizează autoritățile. Pentru sterilizarea maidanezilor, din bugetul municipal, la sfârșitul anului trecut, s-a alocat un milion de lei.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov, Tudor Bigu