Haruki Murakami, finalist al The New Academy, premiu suedez înfiinţat după anularea de anul acesta a acordării premiului Nobel pentru Literatură ca urmare a scandalului de hărţuire sexuală în care este implicată Academia Suedeză, a refuzat politicos nominalizarea, afirmând că nu mai vrea să fie în atenţia presei, notează AFP, citat de news.ro.

„Noul premiu literar” a fost anunţat în primăvară în acelaşi timp cu crearea comitetului „The New Academy” de către 100 de personalităţi culturale din Suedia.

Neo-academicienii se prezintă drept apărătorii „democraţiei, deschiderii, empatiei şi respectului”, în opoziţie cu Academia suedeză care, victimă a mişcării „#MeToo”, a fost nevoită să anuleze premiul Nobel pentru Literatură pe 2018.

În timp ce premiul Nobel pentru Literatură este acordat de 18 membrii ai Academiei suedeze, The New Academy se vrea rezultatul unui lung proces popular.

O listă a fost stabilită mai întâi de 47 de bibliotecari suedezi, apoi a fost redusă la câteva nume printr-un vot popular. Organizaţiile indică faptul că au primit 32.000 de contribuţii.

Pe această listă finală apar japonezul Haruki Murakami, scriitoarea franceză Maryse Condé, britanicul Neil Gaiman şi autoarea canadiană de origine vietnameză Kim Thúy.

Însă, într-un email, Haruki Murakami mulţumeşte The New Academy pentru onoarea de a fi nominalizat dar cere să fie retras din listă.

„Preferă să se concentreze pe scris şi să rămână departe de atenţia mass-media”, au explicat organizatorii The New Academy, pe pagina de Facebook.

În afară de Murakami, mai mulţi obişnuiţi ai nominalizărilor la premiul Nobel figurează în selecţie: canadiana Margaret Atwood, americanii John DeLillo şi Joyce Carol Oates, israelianul Amos Oz.

În schimb, nu se regăseşte în listă britanica J.K. Rowling, şi nici romancierele Sara Stridsberg şi Kerstin Ekman, membre demisionare din Academia suedeză.

Numele laureatului The New Academy va fi dezvăluit pe 12 octombrie.

Premiul The New Academy vrea să recompenseze scriitori care spun poveştile „oamenilor din lume”, în comparaţie cu membrii Academiei Suedeze care selectează câştigătorii Nobel pentru „cea mai remarcabilă lucrare într-o direcţie ideală”.

„The New Academy a fost înfiinţat pentru a garanta acordarea unui premiu literar internaţional în 2018, dar şi pentru a reaminti că literatura trebuie să fie asociată cu democraţia, sinceritatea, empatia şi respectul”, au transmis reprezentanţii premiului New Academy, comitet care va fi dizolvat în decembrie, odată ce premiul va fi acordat.

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat în 2018, Academia Suedeză plănuind să anunţe doi câştigători în 2019.