Trei persoane, un bărbat și rudele acestuia, au ajuns pe banca acuzaților, fiind învinuiți de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Urmărirea penală pe numele celor trei a fost pornită după ce un bărbat din Ungheni s-a plâns că i-au fost estorcate mijloace bănești în sumă de 23 000 de euro, pentru a-i elibera fiul din detenție.

Potrivit procuraturii, fiul denunțătorului, activând în calitate de polițist de sector într-un sat din Ungheni, a fost reținut și era cercetat penal pentru comiterea infracțiunii de tortură, în februarie 2017. Concubina acestuia l-a convins pe denunțător, că fratele ei, poate contribui la eliberarea fiului acestuia din detenție, în schimbul unei sume de 23 000 euro.

În urma unei discuții prin „skype”, cu fratele concubinei fiului să, aflat la Moscova la câștig, denunțătorul a fost convins de ultimul, în virtutea faptului că a activat anterior în calitate de polițist, că are cunoștințe printre procurori și judecători, care ar putea soluționa favorabil situația celui deținut, cu eliberarea acestuia și recalificarea faptei comise. În schimbul “serviciilor” respective, a solicitat transmiterea a 23 000 euro către rudele sale. Deși suma a fost transmisă integral estorcatorilor, fiul denunțătorului a rămas în detenție, într-un final fiind condamnat la șase ani și șase luni de închisoare.

Prin urmare, cei trei membri ai familiei, învinuiți de trafic de influență, dintre care doar unul își recunoaște vina, riscă o pedeapsă cu amenda de la 4000 la 6000 unități convenționale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Mai mult, în vederea atragerii la răspundere penală a concubinei celui condamnat, implicată activ în schema de estorcare, aceasta a fost anunțată, de către procurori, în căutare internațională.