CEDO a obligat Rusia să plătească 53 mii de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Potrivit Promo-LEX, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care a constatat că Federația Rusă a încălcat art. 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață. CEDO a obligat Federația Rusă să-i achite familiei 50 mii de euro – prejudicii morale și 3 mii de euro – costuri și cheltuieli.

Promo-Lex remarcă că tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare, iar autoritățile din Moldova sunt indiferente față de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.

Aceștia au adăugat că în istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forțele armate din regiunea transnistreană întrunesc aproximativ cinci mii de persoane, distribuite în patru brigăzi de infanterie (Râbnița, Dubăsari, Tiraspol și Bender).

Amintim că în anul 2009 Stomatii a fost încorporat forțat din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât.
Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.