Au oare voie jurnaliștii să accepte cadouri sau alte favoruri de la persoanele despre care scriu, indiferent dacă sunt politicieni, oameni de afaceri sau funcționari de stat? Dar să plece în deplasări pe cheltuiala omului sau a companiei despre care urmează să scrie? Răspunsul este NU. Orice act de acest fel reduce la zero independența jurnalistului și îi afectează grav credibilitatea.

„Principiul integrității se regăsește în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, dar și în alte manuale, documente din domeniul jurnalismului. Libertatea presei rezidă din integritatea jurnalistului. Nu putem vorbi despre imparțialitate dacă un jurnalist acceptă cadouri, favoruri de la sursele sale. El nu poate fi echidistant, dar nici credibil” afirmă Lilia Zaharia, jurnalistă la portalul Moldova Curată.

Imaginea și credibilitatea jurnalistului nu pot fi afectate de acceptarea unor înțelegeri financiare sau de altă natură. Jurnalistul nu acceptă cadouri în bani, în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influenţarea actului jurnalistic. Se permite acceptarea de materiale promoţionale cu valoare simbolică pentru informare, uz redacțional sau personal.

Jurnalistul servește doar interesul public. El va verifica informația, va păstra echidistanța și va trata critic toate sursele. Un jurnalist integru nu lucrează pentru politicieni și nu acceptă cadouri.

Cereți-le jurnaliștilor știri formulate corect!

Semnalați Consiliului de Presă informațiile necalitative din mass-media!

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!