Părinții care nu își vaccinează copiii ar putea să fie amendați. Propunerea a fost făcută de ministerul Sănătății, în cadrul audierilor parlamentare, la care s-a discutat despre interzicerea copiiilor nevaccinați în școli. Instituția a dat exemplul altor state, cum ar fi Canada, unde sancțiunile ajung la 1000 de dolari. De partea cealaltă, Avocatul Poporului a propus ca elevii, care nu merg la școală, să învețe online, sau la domiciliu. ăn replica, ministerul Educației a insistat ca părinții să-și imunizeze copiii, dacă vor ca aceștia să frecventeze instituțiile de învățământ.

În Canada, dincolo că nu se admit, sancțiunile pentru părinți ajung până la 1000 de dolari”, Aliona Serbulenco, secretar de stat, Ministerul Sănătății
„Statul trebuie să ia o decizie de a aproba un cadru normativ cu …Sancțiuni pentru decizii incorecte, care, de fapt, le iau părinții, și nu copiii.

De partea cealaltă, ministerul Justiției spune că nu este nevoie de o nouă lege pentru a reglementa vaccinarea, și asta pentru că în actuala legislație este prevăzută obligația de a imuniza populația. Iar sanțiunea, în cazul elevilor, este neadmiterea în școli.

Că legislația noastră nu e comprehensivă – nu corespunde realității, pentru că, în principiu, nu e nevoie de multe norme pentru a reglementa un fenomen. Desigur că putem vorbi despre faptul că legislația noastră nu conține suficient de multe sancțiuni”, Nicolae Eșanu, secretar de stat, Ministrul justiției

Propunerea Oficiului Avocatul Copilului a fost ca elevii care nu sunt admiși în școli să învețe acasă sau pe internet, cu profesori plătiți din bani publici.

Doamna Bănărescu a venit cu niște recomandări către Ministerul Educației de a asigura respectarea dreptului la educație a copiilor nevaccinați, prin aplicarea formelor alternative. Aici vorbim despre educație la domiciliu, despre educație online”, reprezentanta avocatului copilului

Ministerul Educației s-a opus acestei soluții și a insistat că părinții sunt obligați să-și vaccineze copiii. Abia după imunizare, aceștia vor putea recupera lecțiile.

Revenind la școală, copiii vor avea programe de recuperare, ghidați de învățători, dar și de părinți. Este o practică obișnuită atunci când copiii lipsesc. Există practici ca atunci când copilul revine după o perioadă îndelungată de spitalizare, fie au fost bolnavi, respectiv ei au avut sprijinul cadrelor didactice în vederea recuperării orelor pierdute”, Angela Cutașevici, secretar de stat, Ministrul Sănătății

Discutiile la acest subiect urmeaza sa mai aiba loc pentru a găsi solutia optimă. Conform ultimului raport al ministerului Educației, 5664 de elevi nu au fost lăsați să frecventeze școala, de la începutul acestui an. Dintre aceștia, 3000 nu merg la școală pentru că nu au vaccinul contra rujeolei, iar restul – au fost imunizați de curând și trebuie să mai stea puțin acasă. Excepție fac doar circa 500 de copii, nevaccinați din motive medicale. În aproximativ 800 de cazuri, părinții au refuzat imunizarea din cauze religioase.