/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Biserici, construite în grădinițe. Ce spun autoritățile despre acestea

20 septembrie 2018, ora 18:12

Curtea grădiniței nr. 150 este plină cu materiale de construcție. Deși aici deja există o biserică, acum se construiește al doilea etaj. Potrivit directoarei, va fi amenajat un cabinet logopedic, iar la primul etaj, de fapt, se află o bibliotecă. Tot ea afirmă că imobilul a fost construit, la inițiativa părinților.

Asta nu este biserică, dar este un centru de educație moral-spirituală. Noi nu putem să ne opunem. În primul rând erau niște pavelioane deteriorate și este lângă gard cu ieșire afară și creștea iarba mai mare decât grădinița. Și părinții au convenit singuri, ei au săpat-o, nu am săpat-o eu”, Valentina Gîscă, director grădința nr.150

Între timp, mai multe persoane au scris pe grupurile online pentru părinți că aici se oficiază regulat slujbe, iar recent ar fi fost adus chiar și un sicriu.

Nu, nu este normal. Ei ar putea să se joace pe acest loc, să fie construite terenuri de joacă. Am auzit că aici sunt aduși și morți

Directoarea, însă, dezminte această informație.

Vai de capul meu, deacum lumea o să înceapă aici nu știu ce mai au loc. A fost adusă o icoană, tot la solicitarea părinților a fost adusă o icoană făcătoare de minuni”, Valentina Gîscă, director gădinița nr.150

Zilele trecute, directoarea grădiniței a fost chemată la Primărie pentru a oferi explicații. Autoritățile au menționat că imobilul a fost ridicat în mod ilegal.

„Am constatat că nu există nici regulamente nici acorduri de parteneriat, de aceea aceste centre activează de cum consideră de cuviință”, Rodica Guțu, șef DGTES

Și la liceul George Călinescu de mai mulți ani activeaază o biserică chiar în incinta liceului. Aceasta are și clopote, amplasate pe acoperișul școlii. Mai mult, din suprafața liceului a fost repartizat un teritoriu pentru construcția altei biserici. Ce-i drept, aceasta este mult mai impresionantă.

Nu chiar ca o biserică arată, dacă o să vă uitați mai atent. Ea în primul rând nu este finisată ca să spunem cum arată ea. Când o să fie finisată atunci o să vedem cum arată ea. Nu-i chiar biserică, este un centru educațional pentru copii, în care se prevăd ore de religie, dar la moment este sistat deoarece așteptăm să fie elaborat un regulament de către Direcția Generală”, Natalia Bugan, director Liceul „George Călinescu”

Oamenii au păreri împărțite. Unii sunt împotriva lăcașelor sfânte pe teritoriul instituțiilor de învățământ, iar alții spun că prezența acestora va ajuta copiii.
Eu sunt contra. Acolo copiii învață, da aici și biserică. Chiar nu au găsit alt loc unde să o facă?

Nu-i nimic strașnic. De aceea că fiecare construiește acolo unde vrea. Eu nu cred că fură din teritoriul școlii de aceea că ei acolo sunt înțeleși cu proprietarii locului și de aceea.

La gimnaziul Ion Luca Garagiale, biserica se află în subsolul instituției. Am încercat să aflăm mai multe informații, însă administrația a refuzat să vorbească cu noi. De cealaltă parte, șeful Direcției Învățământ, de la Ministerul Educației, afirmă că bisericile trebuie închise.

Ministerul Educației Culturii și Cercetării în repetate rânduri în ultimii cinci ani de zile cred că am făcut câteva solicitări în adresa autorităților locale prin care am recomandat să nu aibă loc aceste activități în incinta instituțiilor de învățământ. O să insistăm să fie pusă în aplicare legea și pe teritoriul instituțiilor de învățământ să nu avem astfel de localuri”, Valentina Crudu, șef direcție învățământ la Ministrul Educației

Potrivit autorităților, centrele de educație moral-spirituală de pe teritoriul instituțiilor de învățământ ar trebui să activeze în baza regulamentului și a acordului de parteneriat cu administrația instituției. Din cauză că acestea lipsesc, primăria capitalei a suspendat temporar activitatea centrelor până la elaborarea unui regulament special.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram