/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ Experiment TV8. Ce-și poate cumpăra o pensionară cu 50 de lei

missing
20 septembrie 2018, ora 17:26

Dacă din acei aproape 1900 de lei pe lună, excludem prețul pentru serviciile comunale – în jur de 400 de lei-, atunci timp de o lună am fi nevoiți să supraviețuim, în medie, cu 50 de lei pe zi. Am încercat să vedem ce-și va putea cumpăra de această sumă un pensionar.

Faceți cunoștință cu doamna Daria. Împreună am intrat într-un supermarket din capitală și vom încerca să facem cumpărături de 50 de lei. Anume această sumă potrivit Biroului Național de Statistică ar trebui să ne ajungă să trăim o zi”, Diana Popa, reporter TV8.

Femeia a început cu cele mai importante produse din lista sa – lactatele. Ce-i drept, și acestea i-au părut foarte scumpe.

Ei asta de 20 e mai bună că are grăsime mai mare, dar e prea scumpă pentru pensia noastră, pentru buzunarul nostru, nu-mi ajunge. Iată eu o iau pe asta. Că asta-i 15 procente și e mai ieftină. E cea mai ieftină din toate smântânile”, Daria pensionară.

După ce a dat aproape 20 de lei pentru un lapte și smântână, doamna Daria a trecut pe la raftul cu pâine.

Îmi place neagră mai mult, dar aceea neagră e mai scumpă și nu-mi ajunge din pensia mea. Fulgi. Și ăștia-s mai ieftini. Și iată-s mai ieftini, vezi. Au fost 14 da acum sunt 10,49. –Da sunt buni? –Da îs buni. Da noi bătrânii, mai facem un terci și gata”, Daria pensionară.

Din banii rămași, a decis să-și cumpere ouă, pe care le va consuma câteva zile, împreună cu soțul.

Asta nu-i scump. Asta-i normal. Pentru buzunarul nostru e normal. -Dar s-au majorat prețurile? –Da, s-au majorat prețurile. Acum la toate s-au majorat. Îs mărunțele, da acelea sunt mai mășcățele. Ce fac cu ouă… Fac ouă prăjite, fac omletă. Ce să mai fac altceva. Mai coc câteodată câte o prăjitură că mă ține mult mai ieftin”, Daria pensionară.

Deși am procurat doar câteva produse de bază care încap lejer într-o pungă medie, bonul de plată a arătat că femeia a depășit suma de 50 de lei. Cumpărăturile au costat 66 de lei. Respectiv, mâine, femeia va trebuie să strângă și mai mult cureaua și să trăiască doar cu 34 de lei.

Pot să intru în magazin să-mi iau numai o pâine și să ies, să mă duc acasă. Dacă nu mai am bani, ori nu-mi ajunge pensia. Și iată așa. Pensia e foarte mică. Nu mi-au ajuns parale. Noi pensionarii trăim mai mult cu lactatele decât cu carne. Carne cumpărăm foarte rar. Eu dacă am 700 de lei pensia, nu pot permite așa produse scumpe să-mi iau. Dacă ar fi 1500 măcar, 2000 măcar”, Daria pensionară.

Dacă femeia are pensia de 700 de lei, atunci ea ar trebui să trăiască pe zi cu aproximativ 20 de lei. La general, minimul de existență, care, potrivit Biroului de Statistică, este de 1895 de lei, în medie, ar trebui să permită omului să-și mențină sănătatea și alimentația echilibrată. Mai mult, acesta ar trebui să acopere toate bunurile materiale și serviciile strict necesare pentru un mod de viață decent. Oamenii spun însă că este imposibil să trăiești cu 1895 de lei pe lună.

Cu 50 de lei nicicum. Iată i-am cumpărat băiatului cu 65 de lei o jucărie. Eu nu știu, eu sunt pensionară. Am 1700 de lei pensia și este foarte dificil să plătesc pentru serviciile comunale. Foarte greu. Mă ajută copiii. Cel puțin trei mii, patru mii să fie”.

Ce poți să cumperi cu 50 de lei? Aproape nimic”.

Pe lună, pentru o familie vreo zece mii. Scutece, haine în fiecare lună. Ceva medicamente deoarece îi ies dinții. Acestea nu costă puțin”.

Pentru bătrâni, minimul mediu de existență este aproape exact cât valoarea medie e pensiei lunare – 1589 de lei față de 1658 de lei. Pe când, premierul Pavel Filip s-a lăudat la o întrevedere cu Directorul de Țară al Băncii Mondiale că pensia medie a depășit pentru prima dată minimul de existență.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram