Inițiativele cu tentă electorale, lansate de Guvern, pun în pericol economia țării, sunt de parare specialiștii de la Expert-Grup. În timp ce zilele trecute, premierul Pavel Filip s-a lăudat că Produsul intern brut a crescut cu 5, 2 la sută, experții în economie spun că această majorare ar putea fi compromisă, iar din cauza proiectelor Prima Casă, Drumuri bune, dar și a Reformei fiscale. Prin urmare, deficitul bugetar ar putea depăși cifra de trei procente, iar pierderile ar ajunge la peste 2 miliarde de lei. Acest lucru pune în pericol domeniile sociale, cum ar fi educația sau sănătatea.

Spre exemplu programul Prima Casă obligă guvernul să aloce bani pentru garantarea a celor credite ipotecare. Dacă cineva din debitor cei care au luat aceste credite nu poate returna creditul, statul să acopere aceste pierderi pentru bancă. Proiectele infrastructurale cum sunt drumurile, este evident, sunt proiecte infrastructurale cu cheltuieli nemijlocite din bugetul de stat”, Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”.

Prognozele experților arată că bugetul de stat va înregistra pierderi de circa 600 de milioane de lei. În rezultat, cel mai mult vor avea de suferit domeniile sociale.

Orice pierdere bugetară înseamnă realocări de la alte cheltuieli. Statul va trebuie să optimizeze cheltuielile. Sau chiar prin creșterea unor taxe pentru a acoperi acele goluri acele pierderi la buget”, Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”.

Iar, în contextul în care o bună parte din asistența financiară externă este sistată, riscurile pentru a avea un deficit bugetar și mai mare, cresc. La anul, acesta ar putea fi de peste 3%.

„Pe fonul unui an pe care noi îl așteptăm să fie unul deficitar, an în care deficitul bugetar ar putea atinge pragul de 3 la sută din PIB, anume pe fondul acelor cheltuieli infrastructurale, proiecte infrastructurale cu tentă electorală. Această reformă fiscală va aduce pierderi bugetare suplimentare pe care noi le estimăm la 1,8 miliarde de lei, pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018-2019”, Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”.

Proiectele Prima Casă, Drumuri Bune pentru Moldova, precum și Reforma fiscală au fost lansate și promovate de către Partidului Democrat. Proiectele au fost criticate de societatea civilă, dar și de opoziție fiind catalogate ca instrumente electorale. Democratul Sergiu Sârbu a declarat pentru TV8 că nu comentează minciunile și manipulările. Am încercat să obținem un comentariu de la ministerul Economiei, responsabilii de acolo ne-au spus că, de fapt, ministerul Finanțelor trebuie să vină cu o reacție. Solicitată de TV8, instituția încă nu ne-a oferit vreun răspuns.