/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„Aș fi dorit ca aceasta să fie coincidență”. Ce spune ex-președintele Voronin despre expulzarea celor șapte profesori turci

21 septembrie 2018, ora 11:26

Întrebat de condiționalitatea între expulzarea celor șapte profesori și reparația clădirii, Voronin a răspuns: „Aș fi dorit ca aceasta să fie coincidență, dar nu chiar așa să fie. Am schimbat oameni vii, am dat oameni vii la pușcărie pentru a repara o clădire sau alta. Dacă s-au făcut toate aceste chestii ca să vină Erdogan în Moldova și turcii să ne finanțeze nouă reparația clădirii Președinției. Aceasta este idiotism și dacă așa este adevărat, atunci Dodon trebuia să-și dea demisia, desinestătător. dacă a făcut acest lucru. Aceasta este și păcat și crimă, în același timp. Nu se procedează niciodată în așa fel”, a declarat Voronin.

Fostul președinte a relatat că i-a cunoscut personal pe directorul liceului și pe adjunctul său și că erau oameni cumsecade și bine pregătiți. Voronin a precizat că în timpul președinției sale a vizitat liceul din Durlești. De asemenea, a declarat că nu a primit niciun raport de la SIS în care să figureze numele acestora sau a vreo unui cetățean turc.

„În acești ani de președenție s-au schimbat trei directori ai Serviciului de Informații și Securitate, în timpul când eu eram președinte, trei, ei scriau anual rapoarte despre situația securității naționale în țară. În niciun raport nu a fost niciodată vreo indicație că iaca cineva, persoane din liceul acesta, s-au în genere de origine turcă, duc un lucru distructiv împotriva R. Moldova sau se ocupă cu niște chestii care nimeresc sub noțiunea de terorism internațional. Niciodată eu nu am primit astfel de rapoarte și nu am citit. Acele trei persoane sunt în viață și pot să confirme”, a declarat Voronin.

Ex-președintele Voronin a mai spus că Președintele Turc spunea că va veni în august la Ziua Independenței, „se vede că o condiționat că până ce persoanele acestea nu au fost luate așa și trimise în Turcia el nu o să vine. Și acum se pregătește să vină”, a spus politicianul.

Amintim că, pe șase septembrie, șapte persoane de origine turcă au fost expulzați din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram