/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Va verifica ANI dacă Plahotniuc deține cele patru vile de lux? Ce spune legea

21 septembrie 2018, ora 16:38

Conform Legii, inspectorii de integritate au instrumentariu destul de larg în privința verificării diferenței substanțiale, intervenite pe perioada mandatului persoanei, față de veniturile pe care le avea până la obținerea mandatului, a explicat pentru Moldova Curată expertul Centrului pentru Resurse Juridice, Daniel Goinic. Astfel, inspectorii de integritate pot face verificări pe durata mandatului unui subiect al declarării, dar și după expirarea acestuia, în decursul a trei ani după încetarea mandatului, potrivit articolului 32 din Legea cu privire la activitatea ANI.

Legislația stabilește un termen de trei ani după expirarea mandatului pentru efectuarea controlului

Daniel Goinic, expert CRJM „Temerea mea este că, potrivit investigației RISE, mandatul lui Vlad Plahotniuc a expirat în 2014, atunci când și-a depus mandatul de deputat, respectiv, conform legii, inspectorii de integritate nu ar putea efectua un control. Vorbind despre instrumentariu, ei pot accesa informații de la diferite organizații și instituții internaționale, în conformitate cu tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte. Dar problema se ascunde în acel articol 32 din legea privind ANI”, a subliniat Daniel Goinic.

Expertul mai constată că Vlad Plahotniuc nu ar putea fi sancționat nici pentru faptul că în perioada în care era subiect al declarării nu și-a făcut publice toate proprietățile. El face trimitere la articolul 352 prim din Codul penal privind falsul în declarații, potrivit căruia, dacă persoana include în mod intenționat informații incomplete sau false sau nu include anumite date privind averile și interesele sale personale, sancțiunea poate varia de la o amendă de la 400-600 de unități convenționale, la închisoare de până la un an, în ambele cazuri – cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice. Și în acest caz există termeni de prescripție, dar acestea oricum nu mai contează, întrucât ANI nu poate iniția controale decât pentru perioade ce se cuprind în cel mult trei ani după eliberarea din funcția publică.

ANI – sesizată de opoziție

Amintim că Mișcarea de Rezistență Națională ACUM, din care fac parte câteva partide din opoziție, a depus o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate în legătură cu cele patru vile despre care RISE Moldova a scris că le-ar deține, în Elveția și Franța, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram