Banii din asistența macrofinanciară aprobată de UE pentru R. Moldova vor veni la Chișinău abia după alegerile parlamentare din februarie 2019, după instalarea noii puteri, susține europarlamentarului lituanian Petras Auštrevičius într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

„Vrem să rămânem parteneri cu R Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi”, este mesajul europarlamentarului lituanian Petras Auštrevičius, care este și autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al R. Moldova cu UE.

În raportul său europarlamentarul a subliniat că orice viitoare plăți macrofinanciare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate în februarie 2019. El a precizat că la implementarea Acordului de Asociere UE nu se uită doar la reformele economice, ci și la criteriile politice: stat de drept, alegeri corecte în baza unei legislații care respectă standardele UE și ale Consiliului Europei. Potrivit lui, actuala legislație privind alegerile nu respectă recomandările Comisiei Veneția și ale UE.

„De aceea rămânem critici și rezervați în a aprecia situația curentă, atât la nivel politic, cât și social, și juridic din R. Moldova. Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova…Să nu uităm că nu a fost respectat rezultatul alegerilor, voința oamenilor de a-l avea pe Andrei Năstase la primăria municipiului Chișinău. Mai multe tribunale din R. Moldova au găsit motive să anuleze aceste alegeri. Suntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din R. Moldova. De aceea nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Cu toate acestea, doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează putem reveni la această decizie. Nu putem transfera acum banii, pentru că criteriile politice nu sunt îndeplinite”, a declarat Petras Auštrevičius.

În raportul său el s-a referit și la recenta reformă fiscală privind amnistia de capital, pe care o consideră o provocare pentru UE. „Această reformă este o mare problemă pentru noi, pentru că, pe de o parte, așa după cum a precizat și Fondul Monetar Internațional, aceste schimbări au fost făcute într-o manieră pripită. Unii responsabili guvernamentali și parlamentari au vrut, probabil, să facă aceste modificări cât mai rapid, însă ele sunt foarte problematice, câtă vreme ar putea face legale transferurile de bani murdari, transferurile dubioase de capital, spălarea de bani și ar impune o amnistie a capitalului. Așteptăm comentariile Fondului Monetar Internațional și ale altor instituții. Ne vom prezenta apoi și noi concluziile noastre”, susține europarlamentarul.

Între timp, până la alegeri, europarlamentarul a mai spus că speră că autoritățile moldovenești să își reamintească angajamentele luate la semnarea Acordului de Asociere.