/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/DOC/ Aviz NEGATIV al Guvernului pentru proiectul de modificare a Codului Electoral. Propunerile respinse și argumentele aduse

missing
24 septembrie 2018, ora 16:07

Potrivit acesteia, nu poate fi introdusă noțiunea de „alegător din diasporă” pentru că potrivit Codului electoral cetățenii Republicii Moldova care domiciliază în afara țării beneficiază de drepturi electorale depline în condițiile codului respectiv. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare sunt obligate să creeze condiții pentru ca cetățenii să îşi exercite liber drepturile lor electorale.

În legătură cu propunerea ca cetățenii din afara țării să poată vota în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat, în hotărâre se spune că, calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil.

„Or identificarea alegătorilor în procesul votării este relevantă, având în vedere că ar putea apărea deficiențe la stabilirea identității cetățenilor care au acte de identitate expirate, în acest sens fiind importantă însăși fotografia din actul de identitate”. În același timp, autorii avizului fac referință la un raport de monitorizare a alegerilor anticipate din 2010 care spune: „Practica de a permite alegătorilor să voteze cu acte de identitate expirate ar trebui revăzută în scopul evitării unor posibile abuzuri și a limitării folosirii listelor electorale”.

Propunerea privind acordarea posibilității pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare de a vota în două zile consecutive, sâmbătă şi duminică, sau în orice alte două zile consecutive, prin derogare de la regula desfășurării alegerilor într-o singură zi
prevăzută la art. 8 din cod, este „nejustificată, având în vedere că aceasta poate necesita resurse financiare și organizatorice sporite”, se spune în aviz.

Respectiv nici propunerea ca oamenii din diasporă să poată susține financiar partidele politice nu a fost susținută pentru că „Propunerea formulată la art. 13 alin. (10), precum și modificarea operată la art. 41 alin. (3) lit. c) nu au fost corelate cu norma de la art. 41 alin. (1) din cod, care prevede expres că pentru finanțarea activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitatea de muncă, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată pe teritoriul Republicii Moldova”.

Avizul integral poate fi citit mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram