În perioada 1-12 octombrie 2018, Moneyval, Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțarea terorismului (o subdiviziune a CoE - Consiliul Europei) vine cu inspecţie în Republica Moldova, scrie Mold-Street.

Inspecţia a fost programată încă la începutul acestui an şi face parte din cea de a cincea rundă a procesului de evaluare reciprocă a Republicii Moldova. Astfel de evaluări se fac şi în alte state: Georgia, Cehia, Malta, Rusia, Slovacia etc.

Totuşi ţinând cont de controversata lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, miza acestei vizite pe teren a specialiştilor Moneyval este mult mai mare.

În acelaşi timp secretarul executiv al Moneyval, Matthias Kloth, a declarat că nu a ajuns încă la o concluzie formală privind amnistia fiscală, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce pare a fi o procedură legislativă neobișnuit de rapidă – 48 de ore – în care a fost adoptată legea, scrie portalul S&P Global Market Intelligence.