Cu cagule negre pe cap și cu mâinile legate, șapte persoane au venit în fața clădirii Serviciului de Informații și Securitate. În așa mod membrii mișcării de rezistență ACUM au vrut să condamne modul în care au fost expulzați cei șapte profesori turci de la liceul Orizont. Manifestanții au cerut demisia șefului SIS, Vasile Botnări, numindu-l traficând de oameni. Instituția, deocamdată, nu a venit cu o reacție.

Cetățenii dați au fost practic nici expulzați, nici extrădați, practic au fost răpiți de facto. Oamenii care sunt luați în vizor care au probabilitatea sau au riscul dea fi la fel expulzați deci cumva pe ei să-i putem proteja. Cel puțin pe ceilalți care într-adevăr au fost niște dascăli care au avut un aport extraordinar în educarea copiilor noștri.

Am venit aici să cerem demisia in corpore a conducerii SIS-ului. Pentru că ceea ce s-a întâmplat este absolut inadmisibil. Am ajuns să fim un stat în care suntem gata să vindem oameni pentru ca să ne reparăm președinția.

Suntem aici pentru a spune că această instituție este o instituție capturată de către oligarhi. Suntem aici pentru a le arăta oamenilor cum arată fața unui cetățean care a distrus șapte familii, care a trimis lui Erdogan șapte oameni nevinovați”, Maia Sandu, Președinte PAS

Ulterior, manifestanții au reușit, simbolic, să-l pună pe șeful SIS, Vasile Botnari, după gratii.

Iată acest individ a ajuns să fie un traficant de oameni.

Am încercat să obținem o reacție din partea SIS, însă nimeni nu ne-a deschis ușa la sala de audiență.

Nici responsabilii de comunicare cu presa nu au răspuns la telefon. De altfel, în această după amiază, SIS ne-a expediat răspuns la o solicitare expediată în urmă cu 2 săptămâni prin care am cerut informații despre cine a comandat, cine a achitat și cât a costat cursa aeriană prin care au fost expulzați cei șapte angajați ai liceului Orizont.

Instituția ne-a comunicat doar că a oferit tot suportul necesar Biroului de Migrație și Azil, refuzând să răspundă la întrebările adresate. O solicitare similară am adresat și companiei Air Moldova, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Expulzarea celor 7 angajați ai liceelor în Turcia a avut loc pe 6 septembrie curent. Persoanele au fost declarate periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, iar SIS le-a expulzat din țară. Acum acestea sunt deținute în diferite închisori din Turcia.

Între timp avocatul liceului Orizont a atacat expulzarea profesorilor la CEDO. Guvernul Republicii Moldova trebuie să dea explicații până pe 6 octombrie.