/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Ce spun moldovenii din diasporă despre avizul negativ al Guvernului la proiectul de modificare a procedurii de vot

missing
26 septembrie 2018, ora 18:33

Vreau să menționez că inițiativa nu este susținută și motivele sunt indicate în aviz, inclusiv și pentru faptul că necesită cheltuieli suplimentare din buget, care nu au fost identificate și nici calculate, precum și din motivul că nu vine să îmbunătățească legislația electorală, dar creează mai multe confuzii.

În aviz, se mai precizează că proiectul deputaților PLDM este unul nejustificat.

Dreptul de vot al cetățenilor Republicii Moldova este unul constituțional, iar calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil. Or identificarea alegătorilor în procesul votării este relevantă, având în vedere că ar putea apărea deficiențe la stabilirea identității cetățenilor care au acte de identitate expirate, în acest sens fiind importantă însăși fotografia din actul de identitate, se mai arată în aviz.

De partea cealaltă, șeful fracțiunii PLDM susține că autorităților le este frică de votul din diasporă. Proiectul prevedea, printre altele, posibilitatea votării cu buletinul de identitate sau a actelor de identitate expirate, organizarea alegerilor în diasporă timp de două zile la rând, dar și asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare.

Ei se tem că diaspora este o categorie aparte de alegători, care nu prea susțin guvernarea și cred că asta le-ar putea aduce lor rezultat nebenefice. Ei se străduiesc să blocheze participarea activă a celor din diasporă la alegeri”, Tudor Deliu, șeful Fracțiunii PLDM

Unii cetățeni moldoveni din diasporă spun că avizul negativ dă dovadă că guvernarea nu ține cont de moldovenii de peste hotare. Marin Golovatîi, stabilit de doi ani în Germania, spune că decizia guvernării este una regretabilă.

Pentru mine este regretabil faptul că s-a dat aviz negativ la îmbunătățirea procedurii de vot în diasporă. Pur și simplu, nu se ține cont de oamenii care la fel fac parte din Republica Moldova. Cred că cu bună știință și cu rea intenție au făcut acest lucru”, Marin Golovatîi, moldovean stabilit în Germania

Doina locuiește de mai mulți ani în SUA și spune că își exercită obligațiunea de cetățean cu regularitate.

Să ne reamintim de mobilizarea diasporei la ultimele alegeri. Foarte mulți oameni au făcut mii de kilometri și au sacrificat resurse financiare și timp ca să-și exercite dreptul la vot, ca să ajute RM. Oferirea mai multor zile, precum și extinderea numărului secțiilor de votare reprezintă o oportunitate de a schimba regimul toxic de la Chișinău. Desigur, ei realizează acest lucru”, Doina Lawler, molodveancă stabilită în SUA

La avizul negativ al Guvernului au reacționat și experții de la Promo-LEX.

Poziția Guvernului trebuie să reiasă din misiunea sa de a asigura o incluziune cât mai activă și largă în alegeri a cetățenilor cu drept de vot, în special a categoriilor sub-reprezentate, inclusiv a celor aflați în ziua votării peste hotare” se spune în declarația experților de la Promo-Lex

Proiectul a fost înregistrat în Parlament pe 26 iunie curent. Potrivit Biroului de Migratie si Azil, peste hotarele țării s-ar afla peste 760 de mii de oameni, neoficial însă cifrele sunt mai mari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram