Cel puțin 48 de rezidenți turci de pe teritoriul R. Moldova ar putea fi expuși la o operațiune similară de expulzare/deportare în condiții ilegale în Turcia, susține directoarea Amnesty International Moldova (AIM), Cristina Pereteatcu, într-un interviu pentru portalul Balkan Insight.

„Vreau să vă spun că la ora actuală se vehiculează că ar urma să fie expulzați/deportați/sau nici nu știu cum să numesc acest lucru, încă 48 de persoane din R. Moldova. Acestea ar fi persoanele aflate pe „o listă neagră” care nu sunt numai de la liceul Orizont, dar desfășoară și alte activități în R. Moldova, precum oameni de afaceri. Dar toți de naționalitate turcă și care nu sunt plăcuți regimului Erdogan. Lista va fi mai lungă. Pentru noi este deja prea complicat că verificăm cum se va întâmpla și cine sunt ei mai exact. Dacă ar fi să compar cu alte încălcări care au avut loc în R. Moldova, aceasta a stârnit mari semne de întrebare. Foarte mulți oameni și-au manifestat simpatia în legătură cu acest caz. Partea proastă este că guvernarea a creat un precedent foarte periculos. Din moment ce ai creat un precedent, ai văzut care este reacția, dar în același timp ai văzut că se poate, din păcate există o teamă că astfel de abuzuri pot fi aplicate și cetățenilor R. Moldova”, a declarat Pereteatcu citată de anticorupție.md.

Ea a mai precizat că la moment cunoaștem că trei persoane, din cele șapte expulzate, sunt într-o celulă, iar ceilalți patru se află în celule în locuri de detenție diferite. Și toți au acces la avocat. Alte informații despre soarta celor șapte profesori Pereteatcu nu cunoaște.

În același timp, ea a precizat că Amnesty International a calificat acțiunea din șase septembrie, când cei șapte profesori au fost expulzați din țară, drept răpire ilicită de persoane.