/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO/ Detalii despre punctul de trecere a frontierei Palanca care va fi dat în exploatare peste trei luni

28 septembrie 2018, ora 17:19

Șantierul de construcție se întinde pe un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă cu birouri pentru angajați, posturi de control pentru autoturisme, camioane, pietoni și bicicliști. „La șantier sunt angajați 90 de muncitori care în prezent fac lucrări de finisare în interior și exterior, betonează platforma carosabilă pentru autoturisme și camioane și amenajează teritoriul. Au fost deja edificate toate construcțiile, s-au instalat rețelele externe de electricitate, apă și canalizare, telefonie și gaz natural”, spune Adrian Bejenaru, manager de proiect.

Noul punct de trecere va fi legat de șoseaua șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630.000 Euro. Lucrările la traseu au început în luna august curent. Acesta va dispune de trei benzi de circulație, o bandă de accelerare, una de decelerare. Până la sfârșitul lunii septembrie, la șantierul de construcție a drumului de acces au fost finalizate toate lucrările pregătitoare, iar în prezent se lucrează la construcția terasamentului din argilă compactată. Totodată, au fost trasate cablurile pentru iluminatul stradal. Lucrările de construcție a drumului sunt finalizate în proporție de 40%, acesta urmând să fie dat în exploatare odată cu infrastructura punctului de trecere a frontierei.

Rândurile din vamă vor rămâne în trecut

Se estimează că noul punct de trecere va fluidiza la maximum traficul prin această zonă de frontieră, asta deoarece toate procedurile de control vor dura mai puțin de zece minute. Astfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul acesta va crește considerabil. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, iar rândurile de la frontieră vor rămâne în trecut.

Jana Dascăl din municipiul Bălți traversează hotarul cu Ucraina cel puțin o dată pe lună – când merge să îl viziteze pe tatăl său de 73 de ani care locuiește într-un sătuc din regiunea Odesa. Femeia face 380 de kilometri într-o direcție ca să ajungă la destinație, iar traversarea frontierei îi fură mult din timp în perioadele când fluxul de pasageri și autovehicule e mare. „Cel mai mult am avut de așteptat în rând acum o lună când a mers cu familia la mare. Aveam doi copii mici în mașină și a trebuit să stăm în rând vreo patru ore. Sperăm că după darea în explotare a noului punct de trecere, nu vom mai avea niciodată astfel de probleme”, spune femeia.

De aceeași părere este și Felix Caroli, un bărbat născut în Republica Moldova, care în prezent locuiește în Israel. El traversează frontiera pe la Palanca atunci când vine în ospeție la rude și prieteni. „Pentru fiecare om care ajunge în acest punct cel mai important este să poată trece rapid, fără să fie nevoit să stea ore în șir în rânduri. Atunci când se formează rânduri sunt mai multe șanse să existe riscuri de corupție”, afirmă bărbatul.

Condiții optime pentru pasageri și șoferi

În afară de reducerea timpului de așteptare la frontieră, noul punct de trecere are și alte avantaje. Astfel, prin felul în care a fost proiectat, acesta va răspunde necesităților tuturor călătorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, pentru care sunt construite pante de acces și blocuri sanitare adaptate. Totodată, au fost prevăzute încăperi speciale pentru solicitanții de azil. Punctul de trecere va avea și un post de control pietonal, construit la Palanca pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicletele.

În prezent, punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat într-un edificiu vechi, iar infrastructura nu mai face față numărului mare de pasageri și autovehicule care traversează hotarul.

Punctul de trecere de la Palanca și traseul spre șoseaua Odesa-Reni vor fi date în exploatare până la finele anului curent. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și are un buget de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,68 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram