Manifestația privind celebrarea 610-a de la înființarea orașului Bender este motiv de îngrijorare pentru autoritățile de la Chișinău. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC)din 27 septembrie curent, care a avut loc la Bender.

Conducătorului delegației transnistrene Oleg Beleakov. Acesta a informat componentele Comisiei despre manifestațiile prilejuite de aniversarea a 610-a de la înființarea orașului Bender și intenția administrației locale de a instala pe râul Nistru un pod plutitor și de a organiza focuri de artificii cu suportul militarilor dislocați în satul Parcani.

În replică, delegația Republicii Moldova și-a arătat îngrijorarea față de aceste acțiuni ale Tiraspolului, susținute tacit de componenta Federației Ruse. Delegația moldovenească nu este împotriva activităților social-culturale organizate pentru populația localității, dar a opinat că participarea structurilor militare menționate la orice manifestație în orașul Bender, declarat raion cu regim sporit de securitate, este inadmisibilă.

Menționăm că, în cadrul aceleiași ședințe s-a aprobat numirea a 10 observatori militari, desemnați din partea Ucrainei, țară care are statut de mediator în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.