Compania Transgaz va beneficia de un grant de 46 de milioane de euro, din Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea capabilităţilor Sistemului Naţional de Transport gaze (SNT), în zona de Nord-Est a României. Dezvoltarea SNT în zona de Nord – Est, fiind un proiect util şi relevant atât în ceea ce priveşte securitatea generală energetică a României cât şi dezvoltarea interconectării cu Republica Moldova.

„Dezvoltarea SNT în zona de Nord – Est este un proiect cu o valoarea totală de aproape 175 de milioane de euro care este util şi relevant atât în ceea ce priveşte securitatea generală energetică a României cât şi dezvoltarea interconectării cu Republica Moldova”, a spus Alexandru Macoveiciuc, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei din România, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a menţionat că Eurotransgaz va publica vineri anunţul de participare pentru construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău.

„Este un proiect de 76 de milioane de euro, 35% sunt fonduri proprii şi 65% sunt fonduri atrase. Aşteptarea este ca până la sfârşitul anului să se încheie etapa de contractare şi de semnare pentru lucrările la cele şapte loturi pe care le presupune gazoductul. Termenul de finalizare pentru gazoductul propriu-zis fiind 2019, iar pentru complexul administrativ de la Ghidighici ianuarie 2020″, a mai adăugat Alexandru Macoveiciuc.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent, după ce întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al concursului de privatizare a „Vestmoldtransgaz”, prin care SRL „Eurotransgaz” și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.