În timp ce statistica arată că în Moldova o căsătorie durează, în medie, 6 ani, mai multe cupluri din capitală demonstrează că, dacă este răbdare și înțelepciune, poți ajunge și la 50 de ani. Printre cei care și-au unit destinele în urmă cu jumătate de secol se numără soții Maria și Ion Crețu. Astăzi, cei doi și-au reînnoit jurămintele la oficiul stării civile și au dansat ca la prima întâlnire.

Eu de pildă îi zic Vanișor, Vaniușa, Vanicica, așa eu îi mai zic Vanicica.

De 50 de ani, soții Crețu își împart viața la doi. Trecerea anilor nu a reușit să șteargă din amintirea primei întâlniri dintre cei doi îndrăgostiți.

Era club pe acolo, așa cum era înainte pe vremea din trecut. Iaca ne-am cunoscut și așa și am mers viața înainte. Este o vorbă, cică când te cere, atunci te căsătorești. Taman la nuntă la mine o plouat”, Maria Crețu

Viața le-a pregătit multe greutăți, dar au trecut peste ele ținându-se de mână, așa cum fac și acum. Au înfruntat durerea pierderii unuia din fii, însă s-au ținut împreună și s-au alinat cu ceilalți copii, care acum îi bucură cu mulți nepoți.

– Ne-am străduit să nu retrăim.
– Din ce cauză?
– Că asta este peste tot și nu-i numai noi.
– Unde-i greu, unde-i ușor, dar am depășit.

După o viață trăită împreună, Maria și Ion Crețu spun că nu ar schimba nimic, nici dacă ar da timpul înapoi.

N-aș schimba, n-aș schimba. Pur și simplu încă un pic de răbdare mai multă. Că doar rar care ajung așa viață, cu 50 de ani împreună. Ajung desigur, dar majoritatea nu ajung

Doamna Maria spune că familiile se destramă din cauza că presiunea financiară este mai mare, în zilele noastre.

Divorțează din ce cauză? Că e greu familial, fiindcă nu ajung lefile astea și neajunsurile…Iată din neajunsuri se primesc multe divorțuri. Acum vedeți cum îi situația de viață, fiecare vrea să fie mai îmbrăcat decât celălalt. Răbdare, răbdare și cedare unul la altul. Iaca asta-i tot

Astăzi, soții Crețu au fost invitați de autorități la Oficiul Stării Civile unde și-au reînnoit jurămintele de a fi alături la bine și la greu. Pe lângă ei, alte 34 de perechi și-au retrăit cu emoții ceremonia nunții de aur. Eleganți și dichisiți, aceștia au pășit la braț, iar la finalul evenimentului, s-au prins într-un dans ca pe vremuri.

Fiecare cuplu a primit și câte 1000 de lei din partea primăriei Chișinău. În ultimii 30 de ani, numărul căsătoriilor a scăzut de 2 ori. Anul trecut s-au înregistrat circa 20 000 de căsătorii, în timp ce alte 9 mii de cupluri au divorțat în 2017. Potrivit datelor oficiale, durata medie a unei căsătorii în Moldova este de 6 ani.