Shaorma, burgeri, cartofi pai, sandvisuri și băuturi carbogazoase - toate aceste alimente de tip fast-food se vând într-un magazin, deschis chiar în liceul din satul Măgdăcești. Deranjată că elevii sunt ademeniți cu mâncare nesănătoasă, un părinte ne-a expediat pe adresa redacției imagini video cu produsele pe care le consumă copiii. Deși specialiștii de la Sănătate publică spun că pe teritoriul școlilor nu pot fi deschise magazine, directoarea instituției declară că agentul economic ar avea toate actele în regulă.

Cu rugămintea de a rămâne în anonimat, o mamă ne-a trimis un filmuleț făcut cu telefonul mobil la pauza mare. Din imagini, vedem că elevii fac coadă pentru a procura produsele de tip fast-food.

„- Tu aștepți cartofii, da?
– Dar tu aștepți Chebapul.
– Avem pizza și avem “sandwich-uri” de șase lei.
– Ce vreți mai departe?
– „Hot-dog”, „sandvișuri”.
– Care-i “Hamburger”.

Directoarea liceului, contactată de TV8, recunoaște că în instituție a fost deschis un magazin, dar nu vede o problemă în asta. Ea spune că agentul economic activează timp de două săptămâni, are toate autorizațiile și achită liceului pentru arendă.

E tot cu autorizație și cu respectarea legislației în vederea protecției alimentelor, medicina preventivă. Absolut toate acestea sunt în regulă. Dar se află nemijlocit în incinta instituției? Pe teritoriul. El la noi arendează doar suprafața pentru care plătește. Dar mă rog, noi putem să ne ducem cu o verificare și să vedem care-i treaba, dacă îi așa”, Lidia Tentiuc, director, Liceul Teoretic „Măgdăcești”

Directoarea liceului însă este contrazisă de specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În primul rând, în regulamentul sanitar pentru instituțiile preuniversitare este clar stipulat că este interzis folosirea teritoriului școlilor în alte scopuri decât instruire și educație”, Iurie Cojocau, șef Secție Potecție Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică

În afară de aceasta specialistul spune că produsele de tip fast-food se regăsesc în lista alimentelor interzise pentru copii.

Ele prezintă un pericol pentru starea de sănătate a copiilor în primul rând maladiile non transmisibile cum sunt diabetul zaharat, maladiile cardio vasculare. Maladii ale tractului digestiv”, Iurie Cojocau, șef Secție Potecție Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Contactată telefonic, primarița localității Măgdăcești, Liuba Cojocaru, ne-a asigurat că va verifica activitatea agentului economic și va sesiza organele de control, în caz de nereguli.