Premierul Pavel Filip a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării

29 septembrie 2018, ora 09:40

„Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 și întru respectarea  obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU”, a declarat premierul.

În agenda actualei sesiuni a AG ONU a fost înscris un punct nou: „Retragerea completă a orțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menținerea acestui subiect în atenția comunității internaționale. Premierul a menționat că exercițiile militare comune ale Grupului Operațional de Forțe Ruse, staționat ilegal pe teritoriul țării Republicii Moldova, cu structurile paramilitare neconstituționale reprezintă o violare continuă a „Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document care conține un angajament expres al Federației Ruse privind asigurarea strictă a „neutralității forțelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit lui, retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de reintegrare a țării. „În pofida dificultăților care frânează procesul de reglementare, autoritățile de la Chișinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluție politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a subliniat prim-ministrul.

Pavel Filip a vorbit, la tribuna ONU, și despre eforturile țării noastre pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În acest sens, a fost elaborată Strategia de dezvoltare ”Moldova 2030”, aliniată la angajamentele internaționale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE. „Prin alinierea la principiile și standardele europene, prin armonizarea legislației naționale cu cea europeană, ne propunem să aducem țara mai aproape de UE și să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis șeful Guvernului.

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram