Ziua mondială a mersului pe jos este sărbătorită, anul acesta, în zilele de 29 şi 30 septembrie. Organizată de către Asociaţia Internaţională a Sportului pentru Toţi (TAFISA), de obicei în primul weekend al lunii octombrie, Ziua mondială a mersului pe jos este parte integrantă a unui amplu program de promovare a activităţii fizice pentru un viitor sănătos, desfăşurat sub deviza ''Take Back Your Streets... Take Back Your Future!'', iar din anul 2016 se înscrie în rândul manifestărilor prilejuite de Săptămâna europeană a sportului, care se desfăşoară anul acesta în perioada 23-30 septembrie 2018.

Programul desfăşurat sub deviza ”Take Back Your Streets… Take Back Your Future!” cuprinde o serie de evenimente organizate în aer liber, îndeosebi în marile oraşe, încurajând mişcarea şi activitatea fizică, prin renunţarea la maşini sau la transportul în comun şi promovând, astfel, obiceiul de a rămâne mereu activ în mediul urban, notează site-ul www.tafisa.org, citat de Agerpres.

Celebrată începând din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mişcare şi atrage, an de an, peste 15 milioane de participanţi din circa 50 de ţări de pe mapamond. Participanţii la aceste manifestări sunt invitaţi ca, pe lângă mersul pe jos, să folosească şi biciclete, skateboard-uri, role etc.

Mersul pe jos reprezintă o metodă uşoară de a face mişcare, disponibilă atât persoanelor cu o condiţie fizică bună, cât şi celor care suferă de diferite afecţiuni. Nu implică niciun cost, are un risc minim de accidentare şi poate fi extrem de agreabil atunci când este practicat alături de alte persoane. Beneficiile mersului pe jos asupra sănătăţii sunt binecunoscute, printre acestea numărându-se şi cele prezentate pe site-ul www.telegraph.co.uk, cum ar fi: reduce riscul de cancer sau de demenţă senilă, ajută sistemul cardiovascular, ajută la asimilarea vitaminei D prin expunere la razele solare, îmbunătăţeşte tonusul muscular şi starea de spirit etc.

Evenimentele dedicate Zilei mondiale a mersului pe jos sunt susţinute la nivel internaţional, printre alţii, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comitetul Olimpic Internaţional şi UNESCO.