/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Au cerut pedepse pentru medici. Mai mulți părinți copiii cărora au avut de suferit în spitalele din țară au protestat la ministerul Sănătății

01 octombrie 2018, ora 18:16

Cazul lui Marius Botnaru, băiatul care a decedat la spital după ce a fost internat cu pancreatită, a zguduit întreaga societate. Copilul, în vârstă de 12 ani, a fost internat la Institutul Mamei și a Copilului cu o criză de pancreatită. După ce i s-a prescris câteva perfuzii, Marius a început să se umfle, iar peste trei zile acesta a decedat. Distruși de durere, părinții lui au venit astăzi în fața Ministerului Sănătății, să ceară rezultatele expertizei medico-legale. Ei afirmă că medicii îi atribuie băiatului o boală genetică rară, doar pentru a se spăla pe mâini.

Adică nu pe probele luate de la expertiză de la Marius, dar vor pe bază la cartele să-i pună o diagnoză care vor ei. Cu ceea ce spune ea, copilul trăiește doar două săptămâni de la naștere. Ni s-a promis că o să fie luate măsuri și oamenii care nu sunt competenți și oamenii care au mușamalizat cazul lui Marius vor fi trași la răspundere”, Marin Botnaru, tatăl băiatului decedat.

Tatăl băiatului susține că medicii încearcă acum să falsifice documentele, pentru a nu fi sancționați. Când bărbatul a vrut să ducă, la expertiză, lista medicamentelor care i-au fost administrate copilului, spune că a fost nevoit să le ia cu forța de la medic.

Le-am dus personal ca să nu dispară. Ea a vrut 14 foi să le ascundă și eu am observat, stăteam la spate. –Dar de ce a vrut ea să le ascundă? –Pentru că aici e clar că i-au introdus ceva preparate care i-au agravat starea lui Marius”, Marin Botnaru, tatăl băiatului decedat.

Alături de Marin Botnaru, la protest au fost și alți părinți, care au trăit istorii la fel de tragice. Această femeie spune că după ce copilul ei de doar un an a făcut pneumonie era să moară, așteptând ambulanța care nu mai venea. După cinci ore de la apel, și-au luat copilul și l-au dus pe brațe la spital.

Au trecut cinci ore, copilul se înnegrea, murea, că avea temperatura 40. Și nu a venit salvarea. Am căutat eu mașină personală, ne-am dus la salvarea la ora unu de noapte, toți medicii dormeau, ușile încuiate și eu puteam să-mi pierd copilul. Vedeți cu corupția ca dacă nu ai bani… Sunt indiferenți față de copilul că moare, sunt foarte indiferenți medicii. Cerem ca ei să se atârne mai serios”, Angela părinte.

Și această familie s-a ciocnit de indiferența medicilor. După ce nou-născutul a fost diagnosticat cu o banală disbacterioză, părinții au mers la farmacie pentru a procura medicamentele prescrise. Farmacista însă a încurcat denumirile, iar copilul a ajuns în reanimare.

Farmacista a încurcat medicamentele, nu știu, din neglijență, din neatenție. A dat în loc de furazalidon care ne-a fost prescris, furozemid, care este un diuretic puternic. Deoarece ea ne-a spus că este un analog, dar nu este nicidecum așa. Sunt două medicamente total diferite. Copilul a ajuns în reanimație în stare gravă”, Cristina, părinte.

Oamenii au fost chemați la discuții cu secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca. Acesta le-a promis că dacă se va dovedi că sunt vinovați, medicii responsabili vor fi eliberați din funcție. Funcționarul, însă, nu a exclus faptul că astfel de cazuri s-ar mai putea produce.

Cazuri de acestea regretabile, care au fost, cu regret s-ar mai putea întâmpla. Noi vom fi atenți pe fiecare caz. Noi vom documenta fiecare caz prin comisie de anchetă internă. Acum la Minister lucrăm pentru definitivarea unui cadrul legal pentru legea malpraxisului”, Boris Gîlcă, secretar de stat, ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului, rezultatele comisiei de anchetă internă urmează a fi prezentate la începutul săptămânii viitoare.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram