/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ De aproape cinci ani, o femeie din Chișinău stă în rând pentru a i se face o intervenție chirurgicală la picior

01 octombrie 2018, ora 18:27

Acum cinci ani, Elena Lungu, în vârstă de 64 de ani, s-a înscris pe lista de așteptare pentru o intervenție chirurgicală de protezare la genunchi la Spitalul de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău. După doi ani, a decis să meargă la instituția medicală respectivă ca să afle cât mai are de așteptat. Medicii i-au spus ca, de fapt, listele au fost transferate la Spitalul de Urgență și că acolo va găsi răspuns. Aici i-au spus că va fi anunțată atunci când va veni rândul ei. Așa, s-au scurs alți doi ani. Pentru că nimeni nu a sunat-o, femeia a mers la Urgență să le ceară explicații. Surpriză … a aflat că, aceeași listă, e deja la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Eu am întrebat cât o să mai dureze, eu aștept să mă sunați, tot se schimbă de la o instituție la alta, și nu mai dau de capăt, acolo am stat doi ani, dincolo doi ani, și au spus că dumnevoastră deja la anul viitor o să vă facă operație. De-am și aici să stau doi ani”, Elena Lungu.

Femeia a sunat și în prezența reporterului TV8 la responsabilii de la Spitalul de Urgență, unde va fi efectuată operația.

Lista cu endoprotezarea acum nu se află la noi, dar s-a transferat la Centrul Național pentru Sănătate Publică. Și toată informația o puteți primi de la medicul traumatolog. – Da, vă înțeleg, acolo sunt listele, dar de unde pot să știu eu atunci cine o să mă opereze și când? – Când o să primiți invitație atunci. – Păi aștept de patru ani de zile și nimeni nu mă invită”, Elena Lungu.

A sunat și la cei de la Agenția Națională de Sănătate Publică, acolo unde sunt listele. Același răspuns.

Doamnă, la noi sunt listele, la noi nu sunt protezele și chirurgii care operează. Din moment ce o instituție începe să opereze, noi dăm listele pacienților ca ei să opereze. V-am spus: la moment, nicio instituție nu operează la genunchi. De aceea, eu nu vă pot spune când o să solicite instituția listele de pacienți, noi atunci o să le dăm”.

Șefa serviciului de presă de la Spitalul de Urgență, Cristina Gorea, ne-a spus că, la momentul de față, în spital se fac operații de endoprotezare, doar că, aceeași poveste, listele nu sunt la ei și nu știu când o va ajunge rândul pe femeie. Aceasta ne-a sugerat să apelăm la ministerul Sănătății.

Înnoim acuma aceste liste, conlucrăm cu medicii de familie la nivel de raion, și vom avea în curând o evidență nouă, o listă noua, care se va face separat fără nici-un conflict de interese, și prioritar vor fi invitați la endprotezări persoanele care au stat în rând din 2013. Ministerul Sănătății a prioritizat în acest an procurarea de proteze. Vom procura și peste o lună de zile va veni deja primul lot de 1450 de proteze. Ceea ce înseamnă că vom putea face 1450 de endoprotezări”, Boris Gîlcă, secretarul general de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Bătrâna spune că, lunar, cheltuie pe medicamente peste 3000 de lei, iar durerea de picioare devine insuportabilă pe zi ce trece, mai ales în sezonul rece.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram