Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu poate spune clar cine va fi audiat în locul lui Eduard Harunjen la subiectul recuperării banilor sustrași din sistemul bancar. După ce ieri postul TV8 a obținut scrisoarea prin care procurorul Eduard Harunjen îl anunță pe șeful legislativului că nu va merge în plen să răspundă la întrebările deputaților, astăzi speacherul a fost întrebat cine totuși va veni în Parlament. Fără a oferi un răspuns clar, Candu a declarat că audierile vor avea loc, dar detalii va avea doar după ședinta biroului Permanent.

Sunt mai multe autorități care dețin informații și care sunt implicate în investigația fraudei bancare și recuperarea activelor bancare. Subiectul respectiv îl vom discuta mâine la biroul permanent pentru a formula clar care este procedura și mersul acelui audieri și atunci vom avea mai multe informații, dar cu siguranță audierile se vor desfășura”, Andrian Candu, Președintele Parlamentului RM

Săptămâna trecută, socialiștii au cerut audierea guvernatorului BNM, a conducerii CNA și a Procuraturii Generale în legătură cu recuperarea miliardului furat și a raportului Kroll 2. Propunerea a fost susținută de majoritatea deputaților.

Ulterior, procurorul General, Eduard Harunjen, a refuzat sa se prezinte la audieri. Acesta i-a scris lui Andrian Candu ca nu vada curs invitatiei din motiv ca procuratura este independenta, iar invitarea in Parlament prezinta o imixtiune in procesul penal si contravine principiului separarii puterilor in stat.