/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Studiu: Contextul socio-politic nu este favorabil implementării votului electronic în Moldova

missing
03 octombrie 2018, ora 14:52

Potrivit datelor acestuia 86% din respondenți au răspuns că ar utiliza votul electronic dacă va fi introdus în cadrul alegerilor din Republica Moldova. Pe de altă parte, studiul arată că contextul socio-politic actual și gradul de încredere în instituțiile publice nu sunt favorabile implementării votului prin internet. Datele studiului arată că, doar 11% din cei chestionați au fost în totalitate de acord iar 21% au fost parțial de acord cu faptul că nivelul de încredere al cetățenilor față de instituțiile statului este suficient de înalt pentru implementarea sistemului de vot prin internet. De asemenea, studiul mai menționează că, fie chiar și un exercițiu de testare a votului prin internet ar implica costuri și eforturi considerabile din partea actorilor implicați.

În concluzie, autoarea studiului subliniază că, „la nivel de legislație, trebuie întreprinse măsuri de modificare a cadrului legal care să includă atât reglementarea aspectelor tehnice ale votului prin internet, cât și a procedurilor de management a procesului electoral și altor operațiuni în contextul unui mecanism de vot bazat inclusiv pe tehnologiile informaționale”. Totodată, încrederea cetățenilor față de administrația publică și procesele democratice stă la baza votului prin Internet practicat cu succes în țări precum Estonia sau Elveția. În acest sens, instituțiile relevante ale Republicii Moldova ar trebui să lucreze intens asupra sporirii încrederii cetățenilor în procesele democratice, asigurând astfel un sistem de vot corect și transparent.

În această ordine de idei, studiul mai propune și un set de recomandări, precum: obținerea încrederii și implicarea actorilor-cheie interesați în procesul de dezvoltare a sistemului de vot prin internet; asigurarea accesului diasporei la instrumente de semnătură electronică; asigurarea unui nivel înalt de transparență a procesului; implementarea treptată a proiectelor‑pilot etc. Toate acestea sunt menite să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor față de tehnologiile informației în perspectiva implementării votului prin Internet.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram