/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Referendumul pentru schimbarea Constituției: În Moldova vor fi deschide 35 de secții de vot

missing
03 octombrie 2018, ora 18:46

Aici, în spatele meu, la secția consulară a Ambasadei române din Chișinău vor fi deschise 3 secții de vot diferite. Cei care vor să participe la referendumul din acest week-end o vor putea face și în alte 6 locații. Toate secțiile de vot din Chișinău sunt amplasate în centrul orașului, ceea ce înseamnă că dacă se vor forma cozi la una dintre ele, alegătorii vor putea ușor ajunge la alt punct de votare”, Felicia Crețu, reporter TV8

Pe lângă cele 12 secții de vot care vor fi deschise în Chișinău, alegătorii din zona de centru a țării vor putea vota la alte 8 secții. Cât despre nordul și sudul țării, la dispoziția cetățenilor vor fi puse 9 și, respectiv, 6 secții de votare. Ambasadorul României a declarat că s-au luat toate măsurile ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

Ne-am asigurat că nu vom avea situații în care să rămânem fără buletine de vot. Noi suntem pregătiți să-i așteptăm pe toți cetățenii care doresc să iasă la vot, rolul nostru este pur unul tehnic”, Daniel Ioniță, Ambasadorul României

Alegătorii pot vota în baza actelor de identitate românești, inclusiv, cele provizorii.

Toți alegătorii trebuie să se asigure că actele de identitate și cele de stare civilă românești sunt în stare bună și sunt valabile”, Daniel Ioniță, Ambasadorul României

Referendumul inițiat de autoritățile de la București își propune să schimbe textul Constituției. Conform noii formulări, familia ar fi formată în urma căsătoriei dintre „un bărbat și o femeie” și nu cum este în prezent „dintre soți”. Referendumul pentru redefinirea familiei a împărțit opinia publica în două tabere. Pe de o parte, reprezentanții guvernării promovează plebiscitul ca o exprimare a voinței cetățenilor în favoarea familiei tradiționale.

Partidul pe care îl reprezint a decis să sprijine acest referendum, iar această poziție deschisă, asumată cred că este cel mai adecvat răspuns la o temă importantă cum este cea a familiei”, Viorica Dăncilă, prim-ministru României

În schimb, alte partide, dar și o parte din societatea civilă îndeamnă alegătorii să boicoteze referendumul. Ei spun că acesta nu va produce efecte juridice, iar întrebarea la care urmează să răspundă votanții ar fi neclară. Mai mult, se vociferează îngrijorări despre limitarea drepturilor minorităților sexuale.

Dacă nu luăm bani, dacă modificarea Constituției nu ne apără de amante sau de amanți, atunci cine totuși are totuși un beneficiu, pentru că sună absurd să chemi atâta amar de lume, să se deplaseze pentru…nimic”, Mircea Toma, director Asociația „Active Watch”

Oponenții referendumului au lansat și un filmuleț pamflet, devine viral pe rețelele sociale.

Print-o mobilizare exemplară, părinții voștri au reușit să se întoarcă la valorile tradiționale.”

Referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc în zilele de 6 și 7 octombrie, de la ora 7 dimineața până la 9 seara. Costul organizării acestui referendum este de aproximativ 35 de milioane de euro. Pentru validarea plebiscitului, prezența minimă la vot trebuie să fie de 30% +1 din alegătorii cu drept de vot, adică circa 5,7 milioane de români.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram