Tinerii specialiști angajați prin repartizare de către minister în instituțiile de învățământ din țară, vor primi alocații mai mari în primii trei ani de activitate. Executivul a aprobat astăzi hotărârea care are scopul de a motiva tinerii specialiști din sistemul educațional să lucreze în școli.

„Noi trebuie să avem o abordare sistemică să fim siguri că am creat un sistem eficient în educaţie şi eu vă asigur că atunci vom găsi şi banii necesari”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Pentru absolvenţii facultăţilor pedagogice din instituţiile de învăţământ superior, alocaţia va creşte de la 45 la 120 de mii de lei. Specialiştii nu îşi vor mai primi banii în tranşe, cum era până acum, ci vor avea o indemnizaţie în valoare de 40 mii de lei anual.

Suma va fi achitată în termen de o lună de la data angajării în funcţie, la expirarea unui an de activitate în funcţie şi la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.

De asemenea, vor creşte şi îndemnizaţiile pentru absolvenţii învăţământului profesional tehnic post-secundar. Aceştia vor primi 96 de mii de lei în primii 3 ani de activitate, cu 60 de mii de lei mai mult, decât în prezent. Anual, tinerii specialişti vor ridica câte 32 de mii de lei.

În anul de studii 2018 – 2019, sunt circa 2000 de posturi vacante în instituţiile de învăţământ