Elena Udrea şi Alina Bica au ajuns în arest în Costa Rica. Fostul ministru şi fosta şefă DIICOT erau urmărite internaţional - au fost condamnate la închisoare, pentru corupţie, în România. Procedările de extrădare au fost declanşate deja, iar Elena Udra și Alina Bica vor sta două luni după gratii în așteptarea unei decizii, scrie digi24.ro.

Prima care a făcut cunoştinţă cu poliţiştii de la Interpol a fost Elena Udrea. Ea a fost reţinută în luxosul cartier din San Jose în care locuieşte.

Autorităţile din Costa Rica n-au lăsat nimic la voia întâmplării. O monitorizau de mai multe zile pe Elena Udrea, iar la 10:00 dimineaţa, ora locală, au declanşat operaţiunea. Fostul ministru era cu iubitul, copilul şi încă trei persoane într-o zonă comercială. N-a avut replică, în momentul în care i-a fost prezentat mandatul internaţional de urmărire.

„Nu putem vorbi de o arestare. Putem vorbi doar de o reținere temporară până la soluționarea situației juridice”, a punctat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.

Patru ore mai târziu, în celălalt capăt al cartierului Sabana, Alina Bica – prietena Elenei Udrea şi fostă şefă a DIICOT – îşi pierdea şi ea libertatea.

„Mă surprinde şi e cel puţin ciudată această ridicare de pe stradă. Ştiu că aveau adresele de domiciliu făcute publice, cunoscute de organele de poliţie de acolo. La Alina Bica, infracţiunea pentru care a fost condamnată, favorizarea făptuitorului, nu are corespondenţă în legislaţia statului Costa Rica, iar Elena Udrea născând, statul nu separă copilul de mamă. Din punctul meu de vedere, în instanţă vor invoca cu siguranţă, în primă fază, acea cerere de statut de azilant”, a explicat Laura Vicol, fosta avocată a Alinei Bica.

Elena Udrea şi Alina Bica au ajuns, mai întâi, în faţa unui tribunal din San Jose, pentru confirmarea mandatelor de arestare. Două luni vor rămâne după gratii, în arest preventiv. În acest timp, judecătorii costaricani vor hotârî dacă aprobă cererile de extrădare formulate de autorităţile din ţara noastră.

Elena Udrea a fost condamnată în iunie la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Mai are încă patru dosare pe rolul instanţelor din ţară, toate pentru corupţie.

„Ei bine, această „regină” aşteaptă de fapt nu ca să îşi prelungească la infinit un statut pe care nu l-a căutat şi nu îi place să stea în Costa Rica, fie şi într-o casă de 200 de mii de dolari, ci ca lucrurile în România să se ducă la zero, momentul zero, pe care l-au invocat tot timpul politicienii din România, şi să le fie şterse în virtutea unor abuzuri care unele poate au avut loc, altele cu siguranţă că nu au avut loc, ale justiţiei din România, să le fie şterse pedepsele şi să pornească de la zero. Eventual să candideze din nou, aşa cum a anunţat în momentul respectiv, pentru a fi preşedintele României”, a comentat la Digi24 Cătălin Tolontan, jurnalistul a cărui investigație a dus la deschiderea dosarului Gala Bute.

Alina Bica a fost condamnată definitiv, anul acesta, la 4 ani de închisoare, într-unul din cele trei dosare deschise de DNA. Atât ea, cât şi Elena Udrea au obţinut statut provizoriu de azilant politic în Costa Rica, lucru care ar putea întârzia revenirea în România.

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica. Cele două, căutate pentru a ispăși pedepse pronunțate de justiția din România, au fost ridicate de pe stradă. Elena Udrea are o sentință definitivă de șase ani închisoare, iar Alina Bica trebuie să execute patru ani de închisoare. Reținerea lor în Costa Rica nu înseamnă însă și o extrădare imediată. Costa Rica și România nu au un tratat bilateral de extrădare, dar Costa Rica a aderat la un tratat internațional prin care este de acord să extrădeze cetățeni acuzați de fapte de corupție. Atât Elena Udrea, cât și Alina Bica au pe rolul instanțelor din România și alte dosare decât cele în care au primit deja sentințe definitive.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!