/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Viața după explozie. Ce spun sinistrații care au fost cazați la un spital după explozia din sectorul Râșcani

08 octombrie 2018, ora 19:20

–Altă familie?
–Nu, nu, e tatăl.

Apartamentul în care trăiește Mehria se află la etajul 13, în blocul explodat. Tânăra spune că acesta nu a fost afectat, totuși accesul în bloc este riscant așa că autoritățile au decis să evacueze locatarii. Familia fetei a fost cazată la fostul spital Feroviar. Fata își amintește cu groază cum a ieșit în toiul nopții afară, speriată de bubuitură.

Am simțit dar știți mai mult eram șocați de la zgomot și am ieșit de la balcon să vedem ce s-a întâmplat”, Mehria Mohammadi, sinistrată

Mehria stă împreună cu părinții, sora și fratele său în două camere diferite. Fata este studentă la Universitatea Tehnică, iar faptul că locuiește într-un spital nu o împiedică să-și facă lecțiile.

Ele-s bune caatare. Am așteptat ceva cu un nivel mai josuț, dar e foarte ok. Lucrăm și trăim mai departe. Știți, viața trece… Mulțumesc tuturor că ne-au oferit condițiile și noi putem să continuăm viața cum și a fost”, Mehria Mohammadi, sinistrată

În total, 15 persoane au fost cazate astăzi la fostul spital Feroviar, devenit de ceva timp Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Unii sinistrați au suferit diverse traumatisme, așa că, pe lângă acoperiș de-asupra capului, au parte și de ajutorul medicilor.

Au avut unii din ei careva probleme cardiace. Au fost consultate suplimentar de către șeful secției de cardiologie. A fost implicată psihologul spitalului, care lucrează cu fiecare sinistrat în parte”, Gheorghe Țurcan, director spitalul clinic al Ministerului Sănătății

Pentru a nu despărți familiile, angajații au adăugat în saloane mai multe paturi. Aici, oamenii au parte și de mese sățioase, iar directorul spitalului spune că mai poate adăposti încă 30 de persoane.

Alimentarea, un rațion foarte bun. De trei ori pe zi. Cu toate cele necesare. Felul întâi, felul doi, toată mâncarea. Ei sunt cazați într-un regim să spunem așa benefic, benevol, care o merită sinistrații după așa situație psihologică”, Gheorghe Țurcan, director spitalul clinic al Ministerului Sănătății

Între timp, la Spitalul de Urgență continuă să fie internate trei persoane care au suferit traume grave în urma exploziei. O femeie a suportat chiar și o operație chirurgicală.

O femeie este internată în secția de reanimare în stare gravă, dar stabilă. Un alt pacient este internat în secția traume asociate, starea lui de sănătate fiind stabilă. O a treia persoană este o femeie care s-a adresat de sine-stătător la a doua zi după producerea deflagrației. A suportat și o intervenție chirurgicală pentru stabilizarea fracturilor, ulterior fiind transferată în secția reanimare”, Cristina Gorea, serviciul de presă spitalul de urgență.

La dispoziția sinistraților este și spitalul „Sfânta Treime”, care se afla în apropiere de blocul afectat. Imediat după deflagrație, opt persoane au fost cazate la această instituție medicală, dar mai apoi s-au mutat la rude.

În urma exploziei de sâmbătă seara, circa 20 de apartamente au fost afectate, iar un grup de lucru urmează să examineze în regim de urgență starea tehnică a blocului avariat. Între timp, specialiștii consolidează pereții de la mai multe etaje. Tot astăzi, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat alocarea a zece milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a procura apartamente pentru locatari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram