Tragediile provocate de explozia buteliilor sau a scurgerilor de gaz au bulversat și până acum Republica Moldova. În ultimul deceniu, în țara noastră s-au produs câteva deflagrații devastatoare, fie în blocuri de locuit, fie în restaurante sau cafenele. În unele tragedii, oamenii legii nu au reușit să stabilească cine poartă vina, dosarele fiind clasate. În altele, urmărirea penală încă durează.

27 Octombrie 2007, ora 22:00. Un cartier din orașul Soroca a fost zguduit de o explozie care a distrus aproape în totalitate șase apartamente dintr-un un bloc de locuit.

Atunci, în urma deflagrației au decedat patru persoane. Iar, in timpul operațiunii de lichidare a consecințelor a murit și un salvator. Potrivit presei locale, procuratura a inițiat o anchetă, iar în 2009, dosarul a fost clasat, cauza exploziei fiind o scurgere de gaze. La doar un an, o alta deflagrație a distrus un restaurant dintr-un centru comercial. Tot din cauza unei scurgeri de gaz. Șapte oameni au ajuns cu arsuri, la spital. Cu un an mai târziu, administratoarea localului a fost condamnată la trei ani de pușcărie, însă aceasta a scăpat de detenție din motiv că instanța a decis să-i aplice o pedeapsă cu suspendare pe un termen de un an.

18 octombrie, 2014. Locatarii unui bloc din Orhei au fost treziți de o bubuitură puternică. Într-un apartament s-a produs o explozie, iar proprietarului acestuia a murit. Alte trei persoane au ajuns la spital, în total fiind deteriorate 8 apartamente. Atunci, prima versiune a pompierilor a fost că explozia s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze. Un caz mai recent care a bulversat opinia publică a fost tragedia din localul ”La Soacra”, produsă pe 9 ianuarie, 2016, în centrul capitalei. În total, 4 persoane au decedat, iar alte 13 au fost rănite după ce o butelie de gaz a explodat. Între timp, magistrații de la Curtea de Apel au condamnat doi foști funcționari la câte 6 ani și jumate de închisoare pentru că ar fi tolerat, contra unor sume de bani, ilegalitățile depistate la cafeneaua unde s-a produs tragedia, inclusiv folosirea buteliilor de gaz la prepararea bucatelor.

Boșcănean Ludmila Ion se recunoaște vinovată în comiterea infracțiunilor fiindu-i stabilită pedeapsa după cum urmează. Închisoare pe un termen de 6 ani și 6 luni cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis. Doamnă Bășcănean cum comentați această decizie ?

Aceștia exercitând atribuțiile de serviciu, urmau să stopeze folosirea acelei butelii de gaz și în genere funcționarea obiectivului dat”, Sergiu Brigai, procuror

Un pompier a primit 7 ani de închisoare, iar administratorul cafenelei a fost condamnat la 6 ani de detenție. Potrivit avocatului victimelor, inculpații se află în penitenciar, iar dosarul este pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție.