„Dacă îi închidem pe toți politicienii care au luat bani de la Ilan Șor, atunci rămânem fără clasa politică”, este declarația comentatorului politic Corneliu Ciurea, făcută în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul nostru de televiziune. Astfel a explicat analistul de ce Iurie Leancă nu este condamnat pentru faptul că studiile peste hotare ale fiului celui mic al lui ar fi fost achitate de o firmă implicată în furtul miliardului, care era utilizată de Ilan Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci.

Analistul spune că nu este dovedit acest lucru, dar susține că„nu este exclus că situația legată de Iurie Leancă, într-adevăr, a avut loc”.

Directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, consideră că actualmente există suficiente argumente logice ca față de Iurie Leancă să existe suspiciune directă de primire a mitei de la Ilan Șor, în contextul îndeplinirii obligațiunilor sale în calitate de premier.

Fiul mai mic al lui Iurie Leancă a învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor. Acesta din urmă a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă, scrie Jurnal TV. Două transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare negru pe alb în rulajele companiei, una dintre cele utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.