/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Un deputat liberal cere Procuraturii să ancheteze dacă Ilan Șor a achitat studiile fiului lui Iurie Leancă în Marea Britanie

09 octombrie 2018, ora 15:51

Întrucât Iurie Leancă era la vremea respectivă viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și al integrării europene, iar ulterior prim-ministru, având în vedere că din postura sa de înalt demnitar a emis/adoptat decizii în beneficiul lui Șor (cedarea Băncii de Economii, cedarea Aeroportului Internațional Chișinău, acordarea permisiunea Băncii Naționale să scoată din rezervele de stat prima tranșă de 9,5 miliarde de lei pentru a astupa gaura formată în băncile controlate de Șor prin acordarea de credite frauduloase, rezolvarea litigiului internațional cu firma Le Bridge, concurenta lui Șor în comerțul Duty Free, eliberarea numerelor diplomatice oferite de ambasada Republicii Moldova la Moscova etc.), există indicii clare în privința întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.324 din Codul penal (Corupere pasivă în proporții deosebit de mari) și art.326 din Codul penal (Trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari)”, se spune în sesizarea lui Carp.

Amintim că, potrivit unei investigații a Jurnal TV fiul mai mic al lui Iurie Leancă ar fi învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor. Acesta din urmă a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Două transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare negru pe alb în rulajele companiei, una dintre cele utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă afirmă că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram