/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Fără sprijin financiar din UE până după alegerile din 2019. Parlamentul European: „Moldova este capturată de interese oligarhice”

missing
09 octombrie 2018, ora 19:18

În aceeași rezoluție se subliniază că implementarea reformelor la care Moldova s-a angajat în acordul de Asociere cu UE trebuie să fie o prioritate de primă importanță. Deputații europeni s-au arătat îngrijorați de faptul că țara regresează în ceea ce privește standardele democratice, statul de drept, lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și o justiție imparțială, eforturi insuficiente de combatere a corupției și de combatere a spălării banilor. Cu toate acestea, aceștia au apreciat pe cei care au condus eforturile, care ar trebui continuate, de a reforma sectorul bancar în urma fraudei bancare din 2014 de un miliard de dolari.

Deputații europeni îndeamnă autoritățile moldovene să abordeze aceste preocupări. Totodată. ei și-au reafirmat decizia privind stoparea sprijinului financiar al UE pentru Chișinău până după alegerile parlamentare din 2019. Acesta urmând a fi reluat în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și vor fi evaluate de organismele internaționale specializate, și până la progresul semnificativ în standardele democratice. Între timp, acest sprijin ar trebui relocat pentru a sprijini în cea mai mare parte societatea civilă din Moldova și mass-media independente, au mai adăugat aceștia.

„Este regretabil că astăzi trebuie să vorbim despre Moldova ca un stat în care elementele de bază ale democrației și statului de drept sunt grav amenințate de o mână de oameni. Nu există o punere în aplicare a părților-cheie ale acordului de asociere. Doar sper că acest raport va fi un apel de trezire pentru autoritățile de la Chișinău. Viitorul relațiilor UE-Moldova depinde acum în mare măsură de modul în care se vor desfășura următoarele alegeri parlamentare. Nu este vorba despre cine câștigă, ci despre modul în care câștigă”, a declarat raportorul pentru Moldova Petras Auštrevičius.

Afirmațiile au fost făcute după ce comitetul deputaților europeni a evaluat punerea în aplicare a acordurilor UE de asociere cu Moldova și Georgia, care au intrat în vigoare în urmă cu doi ani, subliniind domenii care necesită eforturi suplimentare pentru ca țările să se apropie de UE. În timp ce Moldova a fost criticată, despre Georgia s-a spus că se află pe o cale de reformă bună.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram