/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Trăiesc cu frica-n sân. Locatarii mai multor blocuri se plâng că vecinii lor utilizează butelii de gaz lichefiat

missing
09 octombrie 2018, ora 19:25

Unul dintre blocurile neconectate la rețeaua de gaze este și cel situat pe bulevardul Mircea cel Bătrân, 58. De un sfert de veac, în această clădire locuiește și doamna Maria. Femeia spune că, în ultimul timp, tot mai mulți locatari folosesc buteliile cu gaz.

În general în casă, cineva are desigur. Se discută despre asta. Uneori se simte mirosul. La început ne miram, ne întrebam ce e asta. Deși și noi am dorit în trecut să trecem la gaz. Dar casa noastră e conectată la electricitate și nu riscăm”, Maria, locatară.

Femeia spune că oamenii ar instala buteliile pentru a economisi la plata facturilor, în condițiile în care energia electrică bate și mai mult la buzunar. Locatara spune că lunar, ea achită 600 de lei, în timp ce vecinii care folosesc gazul lichefiat cumpără o butelie cu 450 de lei și o folosesc un sezon întreg.

În primii ani la noi electricitatea costa mai puțin decât la oamenii cu gaz. Iar acum am devenit egali și plătim la fel pentru electricitate. Iar aragazul electric consumă foarte mult. Noi acolo plăteam cu vreo 25 de bani mai puțin. Pentru noi aceștia sunt bani”, Maria, locatară.

Anterior, locatarii blocurilor negazificate beneficiau de reduceri la achitarea facturilor, însă acestea au fost anulate în urmă cu 6 ani.

Reducerea era în jur de 25 procente pentru energie electrică. Pe urmă au scos-o. Oamenii pentru a supraviețui încep să utilizeze combustibil mai ieftin. Am auzit că în bloc sunt undeva”.

După explozia de duminică, locatarii au convocat o ședință de urgență și i-au rugat pe vecini să renunțe la butelii. Doar unii s-au supus.

La vecină a fost. Noi am scos și plita și balonul de aici. Noi chiar și seara am vorbit cu domul președinte. Zic, dă să facem o comisie. Dacă nu deschid ușile, aducem sectoristul. Vor nu vor o să deschidă, să verificăm”.

Un bloc negazificat este și cel situat pe strada Sarmizegetusa 96, din sectorul Botanica. Am încercat să vorbim cu proprietarii apartamentelor care ar deține butelii de gaz, însă aceștia nu ne-au deschis ușa.

Mai mult de jumătate din apartamente au butelii de gaz. Mari. Eu, în calitate de președinte al asociației locatarilor, am vizitat apartamentele. Ei au baloane cu gaz, deoarece fac economie la energia electrică”, Petru Guțul, președintele Asociației Protecția Consumatorului.

Specialiștii în domeniu menționează că instalarea buteliilor de gaz este ilegală, dar nimeni nu poate verifica apartamentele, deoarece locatarii nu deschid ușa.

Nimeni nu va da drum benevol în apartament, acolo unde se încalcă reguli de trai. 01:47-01:56 Trebuie să fie trecută etapa de proiectare, de execuție, montare și de recepție. Și ulterior se încheie contractul între furnizor și consumator. Pericolul de explozie apare când concentrația gazului în volumul încăperii constituie de la 2 la 9%”, Vladimir Arion, direcția supraveghere gazoducte magistrale.

Potrivit Primăriei, de duminica trecută autoritățile au înregistrate peste 200 de apeluri de la cetăţeni, care au sesizat cazuri de folosire ilegală a buteliilor cu gaz lichefiat. Oamenii sunt îndemnați să denunțe astfel de vecini. De asemenea, în cadrul preturilor de sector vor fi create comisii speciale care vor examina cazurile de folosire ilicită a gazului în blocurile de locuinţe din Chişinău. Tot astăzi, într-o conferință de presă, liderul PD a promis că în fiecare locuință din țară, unde există butelie de gaz, va fi dotată obligatoriu cu detectoare, pe care Guvernul le va distribui gratuit, fără a preciza când mai exact se va începe repartizarea și cât va costa implementarea inițiativei.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram