/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Bani în vânt. Sistemul de vot electronic procurat pentru Parlament, nefuncțional

10 octombrie 2018, ora 19:00

După ce în timpul protestelor din 7 aprilie 2009 clădirea Parlamentului a fost devastată de manifestanți, sediul Legislativului a fost renovat capital. Atunci autoritățile au decis să instaleze în sala plenului un sistem electronic, care ar fi trebuit sa fie utilizat atât pentru înregistrarea deputaților, cât și pentru procesul de vot. Echipamentul a fost procurat de la Media Security SRL, subantreprenor al companiei „Consfirmgrup” SRL, ultima a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru efectuarea tuturor lucrărilor de reparație și renovare a clădirii parlamentului.

În anul 2013, sistemul electronic pentru care din bugetul de stat au fost cheltuiți aproape 13 milioane de lei a ajuns în clădirea Parlamentului. Iar în 2014, deputații au testat pentru prima dată sistemul electronic, dar încercarea a eșuat din prima.”, Sergiu Niculiță, reporter TV8.

Vă rog să vă înregistrați, fiți atenți. Am impresia domnilor deputați că nu la toată lumea merge semnalul. Fiindcă se arată doar 64 de deputați prezenți, ceea ce eu vizual văd că nu este corect”, Igor Corman, președintele Parlamentului.

Domnule Corman, nu funcționează butonul s-a abținut”, Grigore Petrenco, deputat PCRM.

Nu este licențiat softul acestui sistem. Asta este unu. Este loc de „miș-mașuri” care sunt puse la cale guvernare”, Alexandru Petcov, deputat PCRM.

Ulterior deputații au mai încercat să se înregistreze o dată, apoi încă o dată, iar după toate tentativele eșuate, cu un sistem de aproape 13 milioane de lei în față, în aceeași zi, parlamentarii au purces la metoda veche de votare, cu mâna ridicată. Simplu și gratuit.

Atâta timp cât o parte din deputați nu dorește să folosească acest sistem electronic, perturbează funcționarea sistemului, vom fi nevoiți să revenim la sistemul clasic. Rog numărătorii pe sectoare să anunțe prezența”, Igor Corman, președintele Parlamentului.

De atunci au trecut patru ani, iar sistemul electronic de pe mesele deputaților continuă să fie decorațiuni inutile. Asta în timp ce Ministerul Economiei și Infrastructurii dă asigurări că mecanismul este funcțional și nu prea”, Sergiu Niculiță, reporter TV8.

La momentul montării sistemului de vot electronic a fost instalată aplicația software de bază clasică, asigurată de producător. Echipamentul instalat este funcțional. (…)Sistemul de vot electronic va putea fi totuși utilizat după elaborarea software specializat în baza cerințelor „ Regulilor de utilizare a dispozitivelor electronice în cadrul ședințelor în plen a Parlamentului Republicii Moldova și cerințelor funcționale privind sistemul de gestiune a ședințelor în plen”, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului.

Pentru a înțelege pe ce totuși au fost cheltuiți banii cetățenilor plătitori de impozite, am cerut responsabililor să ne prezinte lista cu tot echipamentul precum și serviciile de instalare pentru întreg sistemul de vot din Parlament. Autoritățile însa au decis să ascundă informația de presă. Astfel, în răspunsul ministerului ei ne spun că: Pentru asigurarea securității contra unei intervenții neautorizate în sistem lista echipamentului procurat nu poate fi prezentată” Sergiu Niculiță, reporter TV8.

La sfârșitul lunii februarie, Andrian Candu a declarat că votul electronic ar putea reveni în Parlament în timpul apropiat.

Vă declar că programul națiunilor unite pentru dezvoltare cu care se colaborează în acest domeniu deja a lansat oferta de tender pentru a selecta compania ce va dezvolta și instala în Parlamentul R. Moldova, sistemul e-parlament, care are și partea sa de votare – de e-voting”, Andrian Candu, deputat PDM.

Până partenerii de dezvoltare ne vor sări în ajutor, deputații din parlamentul Moldovei vor mai ridica mâna pentru a-și exprima votul, iar numărătorii pe sectoare vor face socoteala”, Sergiu Niculiță, reporter TV8.

Experții în achiziții publice consideră că de pe urma achizițiilor ineficiente au de suferit atât cetățenii cât și statul în ansamblu.

Avem de pierdut direct prin utilizarea banilor noștri în mod defectuos. 2. Țara în general ca dezvoltare. Deci, ea pierde din ritmul său de dezvoltare deoarece nu se poate dezvolta având drumuri proaste, infrastructură proastă echipament prost. și așa mai departe”, Olesea Stamate, expert „Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Pentru ca sistemul de 13 milioane să devină funcțional Guvernul Suediei, prin intermediul UNDP, a alocat recent aproximativ 378 de mii de dolari pentru procurarea unui Sistem Informațional Complex. Votarea electronică nu este o noutate pentru statele vecine. În prezent sistemele electronice sunt cu succes implementate atât în Parlamentul României cât și în Rada Supremă a Ucrainei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram