Ați avut vreodată ocazia să priviți mai multe știri despre același eveniment, dar să constatați că informațiile diferă substanțial de la un post la altul, de parcă ar fi relatări despre evenimente diferite? Dacă da, atunci ați fost martorii unor procedee de distorsionare a faptelor, a adevărului. Un jurnalist profesionist nu-și va permite să relateze doar ceea ce-l interesează pe el sau pe patron de la un eveniment și va selecta subiectele numai în funcție de interesul public.

„Selectarea faptelor și a subiectelor în interesul partidului sau al patronului acestei instituții reprezintă un procedeu de manipulare, din păcate, foarte răspândit în ultimul timp. Unii jurnaliști realizează, de exemplu de la proteste, reportaje și materiale, care ne prezintă doar parțial realitatea: ignoră faptele, ignoră contextul în care au loc aceste proteste. Astfel, nu ne este redată imaginea de ansamblu a evenimentului. În ultimă instanță, este vorba de o realitate paralelă pe care aleg să o prezinte unele instituții media”, Petru Macovei, Secretar al Consiliului de Presă.

Jurnalistul este obligat de standardele profesiei să prezinte faptele, să caute și să transmită adevărul. Consiliul de Presă amintește că rolul jurnalistului este să informeze corect, echidistant și operativ societatea despre chestiunile de interes public și să monitorizeze activitatea guvernării.

Evitați jurnaliștii și redacțiile care distorsionează realitatea!

Cereți-le jurnaliștilor știri formulate corect!

Spot realizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetăţenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.